15 december Gottfrid

december

Gottfrid har namnsdag idag. Fint namn, men inte så vanligt längre. Det är ett tyskt namn som betyder gud och frid och var bland de hundra vanligaste namnen vid förra sekelskiftet.

I filmen Änglagård från 1992 spelar Ernst Günther den helt fantastiska Gottfrid Pettersson. En av de absolut finaste filmkaraktärerna jag vet. Jag minns när jag såg filmen i Brighton på en alternativ biograf där publiken förväntade sig en djup Bergman-film. Änglagård är kanske inte Bergman, men jag blir faktiskt bra sugen på att se om den.

Någon som sett till att film och musik spridits på ett inte helt lagligt sätt är en av grundaren till Pirate Bay, Gottfrid Svartholm Warg.

I min jakt efter fler med namnet Gottfrid hittade jag Gottfrid Kallstenius, en svensk konstnär som var okänd för mig, men som verkade tillsammans med giganter som Carl Larsson, Bruno Liljefors och Isaac Grünewald.  Han föddes 1861 i Västervik, utbildade sig till konstnär och vann flera priser för sin konst. Han var senare både lärare och vice professor på Konstakademien. Åsa Frosterud Jägerhorn har skrivit en bok om honom som heter Gottfrid Kallstenius – i tusen tallars skugga

En annan Gottfrid som var konstnär, om än inte lika stor, var Gottfrid Olsson. Skånsk konstnär som målade tavlor från just Skåne.

Vet ni. Jag nöjer mig här, innan inlägget blir allt för krystat. Har du någon Gottfrid du vill uppmärksamma lite extra idag?

2 reaktioner på ”15 december Gottfrid”

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: