En fiktiv kalender

En av mina favoritbloggar Fiktiviteter har en julkalender med dagliga frågor. Jag har inte haft någon direkt energi det senaste, men nu tänkte jag bränna av några frågor.

Lucka 1 – Vilken är din favoritbok av din favoritförfattare? Om du måste välja alltså…

Okej, två svårigheter. Först att välja favoritförfattare och sedan välja ut en bok ur dennes produktion. Jag stannar vid Maria Ernestam och hennes bok Busters öron. I jul när jag har tid att njuta av det jag läser ska jag äntligen läsa hennes senaste bok Marionetternas döttrar

Lucka 2 – Vilken författare litar du på?


Jag litar helt och fullt på Maria Ernestam så klart, men henne har jag ju redan haft med. Då säger jag väl en annan favorit som aldrig gör mig besviken, nämligen Barbara Voors. Dags för en ny bok snart tycker jag.

Lucka 3 – Vad läser du för annat än den litterära kvalitetens skull?


Dagstidningar? Jag skulle inte säga att jag läser någonting utan litterära kvaliteter, även om vissa kanske skulle påstå att jag gör det då jag läser både chick-lit och deckare. Alla böcker har litterära kvaliteter. Punkt.

Lucka 4 – Vilken litterär form har du svårt för och har den överraskat dig positivt någon gång?

Jag har riktigt svårt för fantastik, eller vad som nu är den korrekta termen. Trots detta älskar jag Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren och skulle kunna gifta mig med dem båda vilken dag som helst. Deras böcker om Engelsfors är fantastiska och jag ser verkligen fram emot en händelserik vår!

Lucka 5 – Vad blir du passionerat förälskad i?

Mycket. Jag skulle säga att jag blir passionerat förälskad i allt möjligt varje dag. Jag är t.ex. passionerat förälskad i Jenny Strömstedt, Carina Berg och Jessika Gedin. För att nämna några. Känns mer oskyldigt att nämna kvinnor.

Sedan är jag också passionerat förälskad i nya böcker. Doften av dem slår det mesta.

Och bokmässan…

Och presentkort på böcker…

Och bokbloggare…

Ja, listan kan göras lång som ni förstår.

Lucka 6 – Hur får du tag i dina böcker? Köper? Lånar? Tigger? Stjäl?

Jag får väldigt många böcker. Tack för det alla förlag. Sedan är jag stamkund på mitt lokala bibliotek, som tjänar grova pengar på alla mina reservations- och förseningsavgifter. Och så köper jag en del, men det talar jag helst tyst om.

Lucka 7 – Vilken är din relation till konst?

Jag älskar konst. Om jag hade tid skulle jag se mycket mer konst än jag gör. Både tavlor och foton, men också annan konst. Kanske inte alla installationer funkar så där jättebra, men grunden är ändå att jag tycker om konst. Hur det nu kan definieras.

Lucka 8 – Hur många bokhyllor äger du?

Alldeles för få om du frågar mig. Möjligen håller inte resten av familjen med. I vårt vardagsrum (”dansrummet” även kallat) finns fyra långa väggfasta hyllor på 2-3 meter. De är knökfulla. I övrigt har jag bara två Billys och en massa bokhögar. När vi flyttade in i vårt hur hade jag åtta Billys, men därefter kom ett par barn som tog plats. Livet är hårt.

Lucka 9 – Vilken författare dominerar din bokhylla?

Oj, bra fråga! Jag härmar Fiktiviteter lite och säger både Per Anders Fogelström och Jonas Gardell. De hamnar på ett tiotal böcker var. Stor representation har också L M Montgomery med två serier om Emily och Anne på säkert 15 böcker, Martha Sandwall Bergström med sin serie om Kulla Gulla och så Laura Ingalls Wilder med sin serie. Jag äger också alla böcker av Barbara Voors och Maria Ernestam, som jag redan nämnt. Nina Bouraoui är också väl representerad.

Lucka 10 – Ser du mycket film och kan du vänligen tipsa om någon favorit som skulle kunna få mig på andra tankar?

Jag känner igen mig i Helenas dilemma tyvärr. Film är inte min grej längre. Jag trivs mycket bättre med TV-serier.

Jag skulle dock vilja tipsa om en klassiker, nämligen Vi som älskade varann så mycketEttore Scolas film från 1974 (mitt födelseår) om vänskapen mellan tre män som älskar samma kvinna. En amerikansk film med i princip samma story gjordes 1981 och den heter Fyra vännerOckså den är mycket sevärd.

Annars har jag just nu fastnat i Parenthood, ett amerikanskt familjedrama som just nu är inne på sin fjärde säsong och får mig att lipa i nästan varje avsnitt. Riktigt bra.

Det får räcka så här just nu. Någon annan dag svarar jag på fler frågor. Just nu varken orkar eller hinner jag.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: