Dags för Alice Munro?

Bland den trio författare jag presenterade förra veckan fanns Alice Munro och i Dagens Nyheter spekuleras nu kring henne som tänkbar vinnare i år.

Enligt Ladbrokes är hon inte vinnaren, då åtta författare har lägre odds, men enligt DN har Akademien tryckt lite extra på att amerikanska universitet ska nominera författare. Peter Englund menar dock att det bra handlar om en uppdatering av adresslistor.

Horace Engdahl fick kritik då han 2008 sågade den amerikanska litteraturen, som han menade inte alls höll samma kvalitet som den europeiska.  Kanske har akademien som helhet en annan åsikt.

Ska man tro Ladbrokes är det japanske Haruki Murakami som får nobelpriset i år. Satsar man på honom som vinnare ger det inte mycket tillbaka, då oddset är 2/1. Unibet har istället kinesiske Mo Yan i topp och han kanske är ett sannolikt val, då jag inte kommer ihåg att han legat högt på listorna andra år. Lite börjar listan annars se ut som den brukar vid den här tiden på året, då ett gäng författare som annars sällan nämns aktualiseras.

Det vi helt klart vet är att pristagaren tillkännages på torsdag kl 13.00, då Peter Englund kliver ut genom den vita dörren i Börshuset och möter pressen. Tydligen är det inte en så gammal tradition som man kan tro, då det tidigare var så att journalisterna fanns inne i sekreterarrummet och den ständige sekreteraren istället klev in till dem.

Medan du väntar på att få reda på vem pristagaren är kan du svara på några frågor om priset. Trodde att jag skulle få väldigt få rätt, men måste ha chansat grymt bra, då det slutade med att jag faktiskt bara hade ett fel. Hur gick det för dig?

4 reaktioner på ”Dags för Alice Munro?”

    1. Det är svårt, men jag tror inte på Murakami och hoppas på en kvinna. Munro känns som ett bra val, även om jag hoppas mest på Assia Djebar.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: