Bokmässepepp del 26: Katerina Janouch

Foto: Peter Knutson

För mig var Katerina Janouch länge förknippad med böcker om barn och sex. Jag hade inte läst mer än någon spalt här och där av henne. Sedan lånade jag av en slump Bedragen på biblioteket och var fast. Nu har jag läst allt skönlitterärt jag hittat av henne och gillar verkligen hennes frispråkiga, rappa och personliga stil. Idag får vi veta mer om Katerina Janouch.

 

Du har just kommit ut med Modershjärtat den femte boken om barnmorskan Cecilia Lund. Kan du berätta mer om den?

Det är en roman som utspelar sig på två tidsplan, dels i nutiden, dels i slutet på 50-talet. I denna del av serien får vi veta mer om mormor Sonja, som bär på en fruktansvärd hemlighet – något som okända vill tysta ner till varje pris. Sonja blir påkörd och svävar i livsfara, liksom Cecilia själv. Privat tampas Cecilia både med en nyfödd baby och med sitt äktenskap. Det händer mycket i denna bok!

 

Hur är det att skriva en serie böcker och varför blev det just om en barnmorska?

Barnmorskeyrket är otroligt spännande men samtidigt sorgligt eftersatt i litteraturen. Det vimlar av läkare, journalister och poliser men barnmorskorna har hittills varit osynliga… Det ville jag ändra på. Dessutom vill jag skildra en förlossningsavdelning, som är en väldigt fartfylld och dramatisk plats att vara på. Plus en mamma mitt i livet, med en massa barn och systrar. Ett matraiarkat! Genom Cecilias liv speglar jag i viss mån samhället och frågor jag är intresserad av och vill lyfta, som våld mot kvinnor, psykisk sjukdom, alkoholism, främlingsfientlighet osv.

 

Modershjärtat slutar med en total cliffhanger. När får vi läsa mer om Cecilia?

Sommaren 2013 utkommer den sjättedelen, som tar vid där femte delen slutar… Jag har just fått se omslagsförslag som lovar mycket gott!

 

I slutet av september är det Bok- och biblioteksmässa i Göteborg. Vad har du för planer för årets mässa?

Jag åker ner på torsdag och stannar till söndag. Jag kommer att hålla miniseminarium och signera böcker, umgås med andra författare,träffa allsköns förlagsfolk, kanske hinna lyssna på några spännande föredrag och självklart njuta av mångfalden inom bokvärlden. Bokmässan är årets största händelse för en författare och jag ser verkligen fram emot att vara med.

 

Årets tema är Norden. Vilken är din nordiska favoritförfattare?

Anna-Karin Palm tycker jag mycket om. Vill också tipsa om finska Anna-Leena Härkönen. Och så norska Karl Ove Knausgård och hans landsmän Sigrid Undset och Aksel Sandemose, men de sistnämnda tillhör tyvärr inte de levande längre.

 

Vad har du för råd till den som besöker mässan för första gången?

Att man ska planera noga och ha bra bekväma skor, inte högklackat, för det blir långa vandringar i mässhallen. Lätta kläder rekommenderas också eftersom temperaturen stiger och det blir tropisk hetta inomhus. Köp helst inte böcker i början av dagen utan vänta med inköp till slutet, så du slipper kånka tunga kassar. Piratförlaget brukar ha de bästa väskorna annars, med rejäla remmar och gjorda i bra material, de rymmer många böcker. Så skaffa gärna en sån för dagens inköp.

 

 

Jag tror inte att jag är ensam om att längta efter del 6 i serien om Cecilia Lunds. Bra råd om mässan dessutom. Jag brukar tyvärr köpa allt för många böcker allt för tidigt på dagen i någon oförklarlig rädsla för att just de böcker jag vill ha ska ta slut. Ska försöka ändra på det i år. 

 

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: