Bokmässepepp del 12: Elisabeth Grate

Elisabeth Grate Bokförlag ger ut böcker som alltid är läsvärda och inte minst väldigt vackra. Jag tycker mycket om de stilrena omslagen som blivit förlagets kännetecken. Dessutom ger de ut böcker av min favorit Nina Bouraoui och det är jag mycket glad över. Idag är det tjusiga Elisabeth Grate som förbereder oss för Bokmässan.

Vilka böcker vill du lyfta fram från ert förlag?

Alla … i första hand vårens utgivning : Abdellah Taïas självbiografiska Ett arabiskt vemod, Anne Wiazemskys bok om sin mor Mitt Berlinbarn och Édouard Glissants diktepos Indiorna. Och förstås höstens nyheter: romaner av Nina Bouraoui, Enstörig, Patrick Modiano Lilla smycket, Le Clézio Pawana, Yasmine Ghata Flickan som slutade tala. Och så Jeanne Cordeliers självbiografiska bok Vidare som är fortsättningen på Utbrytningen, hennes uppmärksammade berättelse om sina fyra år som prostituerad i 1960-talets Paris och som vi gav ut i nyöversättning under Bok- & biblioteksmässan förra året.

 

Vilken författare vill du själv lyssna till?

Jag vill gärna höra Lawen Mothadi berätta om sin biografi om Katarina Taikon. Och så är jag nyfiken på vad Stewe Claeson, Tomas Bannerhed och Katarina Fägerskiöld har att säga om landsbygdens betydelse för deras skrivande. Suzanne Brøgger, Göran Rosenberg, Edmund de Waal och den irländska författaren Éilís Ni Dhuibhne har jag också prickat för. Plus ett seminarium om Fröken Julie idag. Återstår att se hur mycket av detta jag kommer hinna med till slut…

 

Vilken monter missar du inte?

Stig Dagerman-sällskapets, bland andra.

 

Årets tema är Norden. Vilken är din nordiska favoritförfattare?

Suzanne Brøgger

 

Vad har du för råd till den som besöker mässan för första gången?

Kom utvilad! Och rustad med stödstrumpor och kontanter!

 

Det där med kontanter är ett bra tips. Jag har en tendens att glömma det och brukar få köa tillsammans med alla andra vid bankomaterna utanför huvudingången. Rekommenderas inte. 

Tyvärr finns inte någon av Elisabeth Grate bokförlags författare på plats under mässan, men jag hoppas på ett franskt tema inom en snar framtid och en chans att få se många av mina favoriter. 

 

2 reaktioner på ”Bokmässepepp del 12: Elisabeth Grate”

  1. Grates monter missar jag inte! Hoppas de delar med Sekwa i år igen så att jag kan botanisera i det franska en lång stund! Franskspråkig litteratur vore ju ett grymt tema!

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: