Ja, hur gör jag egentligen?

Boktokig undrar hur det går till när jag skriver en recension om en bok jag läst.  Helt klart är att jag inte har någon färdig mall. En mall skulle kännas både begränsande och tråkig. Jag tänker inte att jag ska skriva om handlingen först och sedan vad jag tycker om boken. Det viktigaste för mig är snarare att få fram det speciella med boken och känslan den ger mig.

Ibland blir det mycket om handlingen, ibland  nästan ingenting.  Jag avslöjar bara tillräckligt mycket för att läsaren ska kunna hänga med i mina tankar, men egentligen har denna del av inlägget en underordnad roll.  Jag länkar dock alltid till förlaget eller någon annan sida där man kan läsa mer om boken, men jag skulle aldrig kopiera en text från en förlagssida eller internetbokhandel i en recension. Det kommer aldrig att hända.

Att fundera kring huvudpersonerna och deras agerande är kul. Det gör jag ofta. Jag skriver också om vem som får mina sympatier, vad jag gillar med dem och vad jag inte tycker om. Känslan de väcker hos mig vill jag också gärna förmedla.

Ibland blir det mycket om språket. Eller ganska ofta skulle jag säga. Jag är en språknörd, men det är trots detta ofta svårt att förklara vad det är som är så bra med en författares språk. Ett citat kan vara en hjälp. Inte sällan viker jag ett hundöra för att lätt hitta tillbaka till guldkornen.  Handlar det om e-böcker lägger jag till en kommentar. Det är dock inte alltid jag läser igenom mina kommentarer när jag skriver inlägget om boken, men det är skönt att de finns där.

Är handlingen i boken extra komplicerad, eller om namnen är många, kan det hända att jag startar ett inlägg redan under läsningen. Ett väldigt ostrukturerat sådant, bara lösryckta meningar om saker jag inte vill glömma bort. Det kan vara ett namn, eller något som händer i boken, men lika ofta en koppling jag gjort under läsningen, eller en tanke jag vill komma ihåg.

Oftast börjar jag dock med ett tomt inlägg. Ibland börjar jag med en rubrik, men långt ifrån alltid. Det behöver ha gått någon dag sedan jag läste ut boken. Jag vill ha hunnit samla mina tankar. Nästan alltid har jag en idé och ett syfte med mitt inlägg. Jag vet också ungefär vad jag vill förmedla. Ett lyriskt inslag är lättare att skriva än ett kritiskt. Målet är dock att skriva genomtänkt oavsett vad jag tycker om boken.

Jag suddar sällan något jag skriver. Däremot flyttar jag ofta om meningar eller hela stycken. De flesta recensioner skriver jag ganska snabbt, men då har jag i regel hunnit tänka ett par dagar på boken och har ganska klart för mig vad jag ska skriva.

Mer och mer ofta länkar jag till recensioner av boken hos dagstidningar eller andra bloggare. Det borde jag dock bli bättre på. Jag har också börjat skriva ut om boken är ett recensionsexemplar. Onödigt egentligen kanske, men det har varit så mycket tjat om bloggare och recensionsböcker att jag gör det, i alla fall just nu. I alla fall när jag kommer ihåg det…

Jag taggar inlägget med ett betyg, men jag skriver inte ut betyget i själva inlägget. En kompromiss som jag är nöjd med. Det viktigaste är att presentera boken, inte att betygssätta den. Är man nyfiken på beyget så synd det om man utgår från startsidan, istället för direktlänken till inlägget. Varför det är så har jag dessvärre ingen aning om. I taggmolnet i högermarginalen går det också att klicka på betyg 3, 4 och 5 för att se vilka böcker som fått dess betyg.

Ungefär så här gör jag. Hur gör du?

 

5 reaktioner på ”Ja, hur gör jag egentligen?”

  1. Jag börjar med att skapa ett tomt inlägg. Jag skriver inget förrän jag läst hela boken. Först börjar jag med en personlig sammanfattning, sen lite bakgrund, och sen några reflektioner. Avslutar med ett omdöme och ett betyg. Håller det ganska kort, och har funderat på att skriva längre, men vet inte hur långa recensioner folk orkar läsa;-) Jag påverkas oerhört mycket av språket och det är verkligen svårt att uttrycka i en recension. Och så är det ju en så personlig reflektion, vissa personer reagerar ju inte alls på språket.
    Just nu ligger jag efter med recensioner och när det gått för länge sen jag läste boken blir recensionen inte bra märker jag. Borde också bli bättre på att länka f.ö.

  2. Jag är helt inne på ditt spår med. Det finns ju alltid ett antal punkter som man verkligen vill framhäva med boken. Ibland får man plocka bort så det inte blir för långt och ibland vill jag inte skriva mycket alls. Dock har jag på sistone fått för mig att jag ska skriva någon slags spännande inledning angående just handlingen för att fånga läsaren, men det borde jag sluta med för det är jag själv ganska trött på 😉

  3. Jag brukar börja med titel och författare. Brukar inte länka till förlaget, men det är ju smart. Har inte ens tänkt på det.
    Sedan har jag oftast texten på baksidan, och efter det var jag tycker om boken.

    Skriver mest för att jag ska komma ihåg vilka böcker jag läst. Jag skriver inte så ofta så jag har inte en så intressant blogg för andra kanske, men en ovärderligt kom-i-håg för mig själv 🙂

Kommentarer är stängda.

Scroll to Top
%d bloggare gillar detta: