Mina svar på R

Skönt med en vettigare bokstav den här veckan, så att jag slipper krysta ihjäl mig. Kan inte lova en krystfri omgång visserligen, men här kommer i alla fall veckans små klurigheter. Dags för bokstaven R!

 

1. Först 5 ord på R som du ska koppla till minst 1 boktitel.  Orden är följande:

Rosig

Rymma

Reaktion

Råtta

Ryssland

Yes, då kör vi. Det poppar bara upp en massa barnsånger i huvudet, men jag ska försöka slå bort dem. Böcker för barn får det dock bli. Pippi Långstrum är bra på att rymma, både från poliser, till söderhavet och så ut i världen till fots i Boken om Pippi Långstrump finns det mycket att läsa.  Astrid Lindgren möttes av starka reaktioner då Pippi ansågs vara synnerligen opassande.

En vänare, rosig flicka är Milly Molly i böckerna av Joyce Lankester Brisley som jag absolut älskade som liten.

Ön i Fågelgatan av Uri Orlev har jag bara sett som film, men det är en bok också. Huvudpersonen Aleks lever helt själv i det övergivna gettot i Warsawa och hans bästa vän är visserligen ingen råtta, men väl en mus.

I Ryssland bor systrarna i Tjechovs Tre systrar. En gammal favorit!

 

2. Därefter en bokkaraktär med för- eller efternamn på R.

I boken The Slap av Christos Tsiolkas får Rosies son en örfil av en manlig bekant på en grillfest. Självklart blir hon helt förkrossad och boken berättar olika personers syn på det som hände under festen.

 

3. Robinson är ju inte bara en urvattnat dokusåpa, utan en bok av Daniel Defoe, men då är Robinson en man med efternamnet Crusoe. Eller säger man Kruse fortfarande kanske? Jag vill hur som helst att du berättar om en bok i Robinson Crusoes anda, dvs man eller kvinna befinner sig på öde plats och funderar över livet.

Visst är Bodil Malmsten en sorts Robinson? Visserligen är hon inte helt ensam i Finistère, men hon drar ifrån snurret i Stockholm till en lugn plats för att fundera över sitt liv. Hennes tankar finns samlade i ett gäng loggböcker som jag tycker mycket, mycket om.

 

Nu är jag nyfiken på dina svar!

1 reaktion på ”Mina svar på R”

  1. Ah – the slap! Den tyckte jag var riktigt bra men har inte kommit mig för att skriva recension på den än. Hamnar också på barnböcker ofta. Tänk vad många man läst som fastnat!

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: