enligt O

Tankar från en bokberoende

En gubbe till

Visserligen en ganska ung sådan, tar nu plats i Svenska Akademien på stol nummer 6. Jag har ingen direkt koll på Tomas Riad, men visst verkar han kompetent. Han är fil.dr. i nordiska språk vid Stockholms Universitet och har under våren gästforskat i Paris. Lite annat går att läsa i Peter Englunds blogg.

Riad har en far från Egypten och en mor som är pensionerad docent i arabiska. Han är violinist och har arbetat en del för att förändra och förbättra grammatikundervisningen i skolan.

Ett ofarligt val och ett ganska ointressant sådant känner jag spontant.  Jag hoppas att jag har fel. Inget ont om Tomas Riad, men jag känner en inte så liten besvikelse på Akademiens konformism.

Vad tycker och tänker du kring den nya akademiledamoten?

Föregående

I väntan på oktober

Nästa

Jag är snart redo

12 kommentarer

 1. Dunois

  Kompetens är det som kan hålla akademin relevant. Riad värkar kompetent. Spännande, radikala val gör kanske akademin mer spännande på kort sikt, men irrelevant på längre sikt. Därför tycker jag att det er klokt att rekrytera utifrån heuristiken kompetens.

 2. Mattias J

  “Gubbe”, vilket sexistiskt uttryckssätt, borde du inte hålla dig för god för den sortens simpelheter?

 3. Niklas

  Han är oerhört kompetent.

 4. En fonolog? Tss, tss.

  Nej, jag ser inte problemet. Kompetenta språkvetare är i allmänhet utmärkta val. Vad ville du ha?

  //JJ

  • Till exempel en idéhistoriker då det redan finns språkvetare i akademien. Karin Johannisson hade varit ett utmärkt val.

  • Eller varför inte en författare som ersättning för en författare. Svensk manlig språkvetare bosatt i Stockholm känns inte direkt spännande.

 5. Jag gillar honom också, har stött på honom på seminarier på universitetet och minns honom som mycket kunnig och sympatisk. Kul med nån som har koll på fonologi – kanske kan den delen av språkvetenskapen få ett lyft nu 🙂

  Men självklart finns det många andra som också hade lämpat sig. Håller med om Johannison!

 6. Bengt

  Tyckte också att Riad lät ointressant i början, för att jag inte visste något om honom. Sedan läste jag lite om honom och tycker nu att det nog är ett av de bättre valen på länge, när han pratar om sin forskning låter det ju otroligt intressant. Svenska akademien sysslar ju med mer än bara Nobelpriset.

Kommentarsfunktionen är avstängd.

Driven av WordPress & Tema av Anders Norén

%d bloggare gillar detta: