Vad är det för fel på Roth?

När Philip Roth idag utropades som vinnare av årets Man Booker International Prize blev en av jurymedlemmarna så arg att hon hoppade av. Carmen Callil liknar Philip Roths böcker med Kejsarens nya kläder och menar att han är en fruktansvärt överskattad författare. ”Han bara maler på och maler på om samma ämne i nästan varenda bok. Det är som att han sitter på ditt ansikte så att du inte kan andas”, säger hon.

Senaste boken heter Indignation och kom ut på svenska i mars. Jag gillade den skarpt och skrev bland annat så här:

Jag har funderat mycket på varför jag gillar Roth så mycket, då han egentligen inte skriver på ett sätt som jag brukar gilla. Jag tror att det handlar mycket om att han lyckas levandegöra sina personer så bra. Faktum är att jag inte alltid gillar huvudpersonen Marcus speciellt mycket, han är en irriterande besserwisser många gånger, men ändå bryr jag mig om honom och vill hela tiden läsa vidare. Det krävs en skicklig författare för att lyckas med det och Philip Roth är en skicklig författare.

 

Läs hela inlägget här.

Indignation var den tredje boken jag läste av Roth och jag har tyckt om dem alla trots att de på många sätt är väldigt olika. Det gemensamma är de slingrande, långa meningarna och det lite dystra sättet att se på världen. Envar börjar med en begravning och berättar sedan om den döde mannens liv. En stark och fängslande bok. I Konspirationen mot Amerika leker Roth med historien och gör flyghjälten Charles A. Lindbergh till nazistvänlig president i USA, vilket självklart får konsekvenser. Mycket bra och intressant bok. Inte helt lättsmält, men definitivt bra och läsvärd.

Av twitterflödet förstod jag att även Paul Auster under sitt stockholmsbesök gav Philip Roth en och annan känga. Vad är det med Roth som provocerar så?

6 reaktioner på ”Vad är det för fel på Roth?”

 1. Hej, har jag rätt om jag gissar på att det är du som är min hemliga bokvän? 🙂

  Om jag har fel känns det ju mycket pinsamt :S

  Hur som helst så har jag inte läst Roth, men efter att ha läst ditt inlägg så blir jag väldigt nyfiken och undrar precis som du vad det är som provocerar så väldigt? 🙂

  1. Japp, det var jag! Hoppas att det blev bra. Och ja, testa Roth Kanske provocerar han för att han är vit gubbe?

   1. Det blev mycket bra och jag är mer än nöjd 🙂 Blev lite förvånad bara när jag av någon anledning förväntade mig att ”stenarna i struten” skulle vara fyllda med choklad och inte var det 🙂 Haha, skumt intryck då kan man säga, men gott 🙂

    Hmm, det kan vara så. Jag vet inte något om honom, men återkommer när jag har mer på fötterna.

    Tack ännu en gång för ett jättefint paket! 🙂

 2. Men, nu han du ju före med nyheten, hann inte få iväg inlägget igår haha!
  Jag är väldigt nyfiken på vem den här Callil är på nåt sätt. Man skulle ju vilja veta vilka författare hon gillar, så man har nåt att jämföra med.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: