Vad är en kvinna värd?

Karin Alfredsson tillhör mina favoritförfattare och hennes nya bok Den sjätte gudinnan har just kommit ut. Som vanligt skriver hon om kvinnors situation i världen och som vanligt är hon påläst och engagerad.

När vi för fjärde gången får träffa Ellen Elg är hon på väg till Indien på FN-uppdrag. Själva uppdraget kommer i skymundan lite, då svaren Ellen och kollegan Madhu får väldigt tillrättalagda svar då de undersöker kvinnors och flickors rättigheter. Madhu är jurist och vill få utsatta kvinnor att anmäla de män som våldtagit dem eller makar och svärföräldrar som skadat dem.

Vi får träffa många utsatta kvinnor, Amrita som var lite för självsäker för sitt eget bästa och därför brändes svårt av sin man och svärmor. Mannen är mycket mäktig och har nu en ny fru, Jajati,  som inte verkar kunna bli gravid. Amrita håller i hemlighet ett öga på dem båda och fruktar att den nya frun också ska skadas. Att en man som inte lyckats göra någon av sina två fruar gravid själv skulle kunna ha något med det att göra är självklart inte ens att tänka på.

Amrita har flytt till den närbelägna staden och har skapat sig ett ganska bra liv. En dag får hon kontakt med Kali, en kastlös flicka som levt på gatan i tre år efter att ha skadat den man som våldtagit henne. Vid sitt bröst bär hon sin dotter, resultatet av ännu en våldtäkt, som är så svag av undernäring att Kali inte vågar ge henne ett namn. Kanske vill hon inte fästa sig för mycket vid någon som ändå kommer att lämna henne.

Amritas syster Usha lyckas i alla fall få barn, men då hon är gravid med sin tredje dotter börjar det bli ohållbart. Flickor betyder bara kostnader för familjen och borde i detta fall tas bort. Det är dock för sent för abort, men på något sätt vill hennes svärmor få barnet att försvinna.

Pooja är en indisk läkare som har eller har haft kontakt med många av dessa kvinnor. Trots att hon själv är högutbildad har hon definitivt ingen makt i hemmet.

Det är en mörk bild av livet som kvinna i Indien som målas upp av Karin Alfredsson. Hon skriver själv i bokens efterord att hon medvetet förlagt handlingen till det mer extrema norra Indien där gamla traditioner är starkare än i de södra delarna av landet. Kastsystemet som inte ens är lagligt och inte varit så på många år styr ändå människors liv. Man gifter sig inom sitt kast och föräldrarna annonserar inte sällan efter en passande partner till sina döttrar.

Det är intressant att följa dessa kvinnor och deras livsöden är alla gripande. Ellen Elg verkar lite i bakgrunden denna gång, men samtidigt befinner hon sig i hetluften. Hon provocerar med sin närvaro och sin nyfikenhet. Jag gillar också diskussionerna mellan Madhu och Ellen om traditioner i deras respektive hemländer och huruvida västvärldens samhällen verkligen kan ses som förebilder i alla lägen.

Den sjätte gudinnan är en välskriven och gripande bok som jag definitivt tycker att du ska läsa. Verkligheten överträffar helt klart fantasin och allt som skrivs är sant och/eller sannolikt.

3 reaktioner på ”Vad är en kvinna värd?”

  1. Vad jag längtar efter denna bok! Står i kö både som cd-bok och vanlig bok, får se vilken som kommer först! Har tyckt väldigt mycket om de tidigare böckerna om Ellen Elg.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: