En lysande historia

 

Jag tycker om de flesta av Nick Hornbys böcker. Bäst är nog fortfarande High Fidelity som är perfekt för en listnörd som jag, men tätt därefter kommer A long way down. Nya boken Juliet, naked handlar liksom High Fidelity om en man som är sjukligt besatt av musik.  Inte musik i allmänhet, utan bara musiken av den gamla stjärnan Tucker Crowe som slutade spela 20 år tidigare efter ett ökänt toalettbesök. Just vad som hände på den här toaletten funderar Crowes fans mycket över. Duncan, Tucker Crowes största fan, besöker till och med toaletten (och alla andra platser i USA som sångaren har någon anknytning till) under sin semester. Med på resan finns flickvännen sedan 15 år, Annie, som kanske inte riktigt delar Duncans fixering vid den numera bortglömda stjärnan.

Duncans och Annies förhållande tar slut när de kommer hem. Efter ett gräl om huruvida den nyutgivna ”nakna” versionen av Tuckers mest kända skiva är fantastisk eller kass hoppar Duncan i säng med en ung kollega. Annie bestämmer sig för att såga skivan, Juliet, naked på hemsidan om Tucker Crowe som Duncan driver. Duncan blir arg, men andra läsare uppskattar Annies recension. En dag får hon ett mail av någon som påstår sig vara Tucker Crowe.

Det här är en helt fantastiskt rolig historia. Annie är en huvudperson som är både sympatisk och samtidigt lite tragisk. Hon försöker på alla sätt vinna tillbaka de femton år av sitt liv som hon tycker sig ha slösat bort med Duncan. Ödets ironi gör att mannen som förstörde deras förhållande också kommer att spela en stor roll i hennes nya liv. Det här är Nick Hornby när han är som bäst. Snudd på en femma i betyg.

Originalinlägget publicerades 2009-12-11 av Lilla O

Den 1 september kommer boken på svenska utgiven av Forum förlag och den finns också i engelsk pocket.

1 reaktion på ”En lysande historia”

  1. Åh, Nick Hornby är fantastisk! Juliet, Naked har jag fortfarande inte läst, men jag tror att jag har läst (och gillat) alla andra. Dock kan jag inte bestämma mig för vilken som är bäst av High Fidelity och Fever Pitch. Det är nog jämnt skägg dem emellan.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: