20 svenska författare under 40

Granta publicerade ganska nyss sin femte lista med lovande, unga brittiska författare. Den första kom 1983 och de författare som föddes då fyller 40 i år. Inspirerad av Granta har jag tidigare gjort två listor med svenska författare. En från 2013 och en från 2018. Nu har jag värkt fram en tredje lista och vissa författare som varit med på tidigare listor faller för åldersstrecket, till exempel Johannes Anyuru, Elin Boardy och Sara Bergmark Elfgren ryker. Jag har också följt reglerna från de tidigare listorna och tagit bort alla som är födda 1983, oavsett när på året de föddes, vilket drabbar Athena Farroukhzad. Att ta med dem på tidigare listor var dock ett helt korrekt val. Två som inte fanns med då, men hade kunnat vara med nu om de inte var födda just 1983 är Elin Cullhed och Balsam Karam. Det har ändå varit svårt att välja och därför finns en rad bubblare. Vad jag lärt mig är att den typiska unga författaren har gått en författarskola, troligen Biskops-Arnös och skriver poesi. Eftersom det är en ganska smal genre är det en rad poeter som hamnar bland bubblarna. Att definiera vad en lovande författare är görs inte utan problem, men jag har valt att gå på dels hur mycket författaren gett ut, men också hur hen uppmärksammats av läsare eller prisjurys. Däremot har jag inte tagit hänsyn till genre och målgrupp, vilket gör att de författare som återfinns på listan har en större bredd än Grantas lista.

Följande författare finns på listan:

Alba Mogensen, född 1995, debuterade 2019 med Hon den roliga. I år är hon aktuell med uppföljaren En förlovad tid. Mogensen tilldelades 2019 ett arbetsstipendium ur Albert Bonniers Stipendiefond för Yngre och Nyare författare.

Amanda Svensson, född 1987, debuterade 2008 med Hey Dolly, nominerades till Augustpriset 2011 för Välkommen till den här världen, gav ut fina Allt det där jag sa till dig är sant 2014 och är nu nominerad till Booker International Prize för Ett system så magnifikt att det bländar. I höst kommer Själens telegraf.

Andrea Lundgren, född 1986, debuterade 2010 med I tunga vintrars mage. Därefter kom Glupahungern 2014 som följdes av novellsamlingen Nordisk fauna 2018. Förra året kom romanen Den underjordiska solen.

Anna Fock, född 1984, debuterade 2013 med Absolut noll som förärade henne såväl Augustpriset som Katapultpriset. Tredje boken Väderfenomen från 2019 nominerades till Augustpriset. I april 2023 kom Lösningen är kaos.

Burcu Şahin, född 1993, debuterade med diktsamlingen Broderier 2018 och för den tilldelades hon Katapultpriset. I Blodbok från 2022 låter hon texter från ett rasbiologiskt institut bilda dikter.

Christoffer Carlsson, född 1986, debuterade med Fallet Vincent Franke 2010, som följdes av Den enögda kaninen året därpå. Efter en klassisk deckarkvartett om Leo Junker kom det stora genombrottet med kriminalromanen Järtecken 2018. Andra boken i Hallandssviten Brinn mig en sol kom 2021 och tredje boken Levande och döda har precis kommit ut.

Erik Lindman Mata, född 1992, debuterade med PUR (2020), en långdikt som belönades med både Borås Tidnings debutantpris och Katapultpriset. Därefter har han gett ut Liten lek (2021) och i slutet av maj utkommer Svenska äpplen och äventyr.

Iman Mohammed, född 1987, debuterade i antologin Blå Blixt (2013) och första egna diktsamlingen Bakom trädets ryggar gavs ut på Norstedts 2018. Förra året kom Minnen av infraröd, som nominerades till Augustpriset.

Johan Espersson, född 1993, romandebuterade med Kungsbacka ultras 2020 och följde 2022 upp den med novellsamlingen Djuriska. Som så många andra unga, svenska författare har han utbildat sig på Biskops-Arnös författarskola.

Johanna Frid, född 1988, debuterade med diktsamlingen Familjeepos (2017) som hon skrev tillsammans med Gordana Spasic. Boken nominerades till Sveriges radios lyrikpris och Katapultpriset. Året därefter kom romanen Nora eller Brinn Oslo brinn och i år är hon aktuell med Haralds mamma.

Johanne Lykke Naderehvandi, född 1987, debuterade 2017 med Natten som föregick denna dag och har sedan dess skrivit ett flertal romaner, bland annat Strega från 2020 som nominerades till Svenska Dagbladets Litteraturpris och Nordiska rådets litteraturpris. Senaste boken Röd sol kom ut i mars 2o23.

Judith Kiros, född 1989, debuterade 2019 med O, en poesi-essä om Othello, som nominerades till Sveriges Radios lyrikpris, Katapultpriset och Borås Tidnings debutantpris. Tidigare i år kom Det röda är det gränslösa. Kiros arbetar också som översättare och kritiker.

Kayo Mpoyi, född 1986, debuterade med Mai betyder vatten 2019. Barnboken Kitoko, illustrerad av Linn Grebäck utkom 2022 och samma år kom hennes andra vuxenroman En övning i revolution.

Lydia Sandgren, född 1987, har bara gett ut en bok, men då Samlade verk blev ett så monumentalt genombrott och bland annat tilldelades Augustpriset 2020, får hon ändå vara med på listan. Förra året fick Sandgren Natur och Kulturs litterära arbetsstipendium och då skrev hon för fullt på en uppföljare.

Maria Maunsbach, född 1990, debuterade 2018 med Bara ha roligt och 2019 utkom hennes andra roman Hit, men inte längre. Fantastiska Lucky Lada och jag släpptes 2022.

Mikael Yvesand, född 1986, debuterade med Häng City 2022 och för den tilldelades han Borås Tidnings debutantpris. Jag vågar ta med honom på listan trots att han bara skrivit en bok ännu.

Moa Backe Åstot, född 1998, debuterade med Himlabrand 2021 och den nominerades till en rad priser, bland dem Augustpriset, Slangbellan och Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris. I april kom bok nummer två som heter Fjärilshjärta.

Negar Naseh, född 1984, debuterade 2013 med Under all denna vinter, som nominerades till Borås Tidnings debutantpris. Andra boken, De fördrivna, utkom 2016 och förra året kom En handfull vind, som rör sig mellan Iran, Panama och Sverige.

Nora Khalil, född 1997, har än så länge bara gett ut en bok, men Yani som kom 2022 fick ett fantastiskt mottagande, nominerades till Augustpriset och är en av de bästa böcker för unga som jag läst de senaste åren. Senare i maj kommer uppföljaren Abow.

Olivia Bergdahl, född 1989, blev svensk mästare i Poetry Slam 2007 och det är som poet hon är mest känd. Romandebuten kom 2016 med Efter ekot och hon har därefter gett ut den självbiografiska Vård och omsorg 2022. Sonettkransen Barnet nominerades till Augustpriset 2019 och är helt fantastisk.

Bubblare

Anna Brynhildsen, född 1992, har en kandidatexamen från skrivarskolan i Lund och en magister i litteraturvetenskap. Hon debuterade 2019 med Alla vill ju hem. I höst släpps den svåra tvåan Vårt eget hala vatten.

Arazo Arif, född 1991, debuterade 2020 med diktsamlingen mörkret inuti och fukten.

Axel Burénius, född 1989, har även han gått författarskola på Biskops-Arnö och debuterade 2021 med Dödsängeln, som gav honom Katapultpriset samma år. Burénius arbetar också med en avhandling om Svetlana Aleksijevitj.

Axel Winqvist, född 1991, debuterade med diktsamlingen Det vackra och det fula 2021. Förra året kom uppföljaren den sista människans leende.

Donia Saleh, född 1996, debuterade 2020 med Ya Leila, som jag gillade skarpt. Däremot måste hon nästan komma med den svåra tvåan snart, för att på riktigt förtjäna platsen på den här listan.

Elis Monteverde Burrau, född 1992, är kanske mer känd än sina böcker, men visst har de uppmärksammats. Han nominerades till Borås Tidnings debutantpris för diktsamlingen och vi fortsatte att göra någonting rörande (2016) och har därefter gett ut romanen Karismasamhället (2018) och De äter ur din hand, baby (2020).

Johanna Hedman, född 1993, slog igenom med dunder och brak med romanen Trion 2021. Jag hoppas verkligen att det kommer fler böcker av henne, då jag gillade Trion skarpt.

Kristoffer Appelvik Lax, född 1985, är lärare på Biskops-Arnös författarskola och debuterade tidigare i år med diktsamlingen och vardagen då när vi stryker och kardar seriöst, som han nominerades till Borås tidnings debutantpris för.

Nina Pascoal, född 1988, debuterade med Vi röstar om vi saknar mamma 2021. Boken nominerades till Katapultpriset. En styck bra bok, men som för alla författare med en bok i bagaget är det svårt att sia om framtiden.

Photo by Aaron Burden on Unsplash

4 reaktioner på ”20 svenska författare under 40”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: