Anatomy of a scandal

Anatomy of a scandal är en tv-serie baserad på Sarah Vaghans bok som på svenska fått titeln Efter skandalen. En bok jag tyckte var okej, men inte mer. Anledningen till att jag trots det valde att se serien stavas Michelle Dockery. Jag absolut älskar Michelle Dockery. Hon spelar Kate Woodcroft, en framgångsrik brittisk advokat iklädd en klassisk peruk. Det är så mycket mer stämningsfullt med brittiska rättegångsdramer än amerikanska. Kate har fått ett stort fall som representant för en unga kvinna som anklagar en minister för våldtäkt.

Kvinnan heter Olivia Lytton och hon har tidigare haft ett förhållande med James Whitehouse, vilket gör att hennes trovärdighet nu ifrågasätts när hon menar att han våldtagit henne i en hiss. Var det verkligen så, eller har hennes trosor gått sönder för att sexet var så passionerat? Är det inte egentligen så att hon är arg på sin före detta älskare, som avslutat deras förhållande och att hon därför vill hämnas på honom? Olivia Lytton blir hårt ansatt under rättegången, men Kate Woodcroft är övertygad om att James Whitehouse är skyldig.

I boken turas Woodcroft och James fru Sophie (spelad av Sienna Miller) om att berätta om där blir det tydligt hur Sophie går från att helt lita på sin man, till att börja tvivla. Utvecklingen är densamma i tv-serien, men det blir inte lika tydligt. Andra saker, som själva rättegången, fungerar däremot bättre. Något som inte funkar alls är dock den twist som avslöjas när serien börjar gå mot sitt slut. Helt ärligt kommer jag inte ihåg om jag köpte den när jag läste.

I mitt inlägg om boken skrev jag att jag trodde att boken skulle göra sig bättre som tv-serie och till viss del stämmer det. Mycket kan vi tacka skådespelarna för, såväl Dockery som Rupert Friend som spelar James och även Angela Regan som spelar hans advokat gör riktigt bra rolltolkningar. Sienna Miller är lite svagare och verkar inte riktigt få grepp om sin karaktär. Det är synd, jag brukar gilla henne, men här spelar hon en roll snarare än ÄR en bedragen fru. Anatomy of a scandal är inte wow, men tillräckligt bra för att lägga några timmar på.


Om serien

Anatomy of a scandal, (2022), 1 säsong, 6 avsnitt

Regisserad av S.J. Clarkson

Skapad av Melissa James Gibson och David E. Kelley

1 reaktion på ”Anatomy of a scandal”

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: