Grattis till Elin Persson och Niviaq Korneliussen

Idag delades Nordiska rådets litteraturpris ut och svenska Elin Persson tilldelades barn- och ungdomspriset för sin debut De afghanska sönerna som kom ut i januari 2020. En helt fantastisk bok om människor som lever mitt ibland oss, men som avhumaniseras och hatas, många gånger helt ogrundat. Persson tecknar porträtt av unga män som flytt hit för att skapa ett nytt liv, men hamnar på HVB-hem och har små möjligheter att påverka sin vardag. Under några år arbetade jag på gymnasiets Språkintroduktion och 2015 förändrades allt. Främst för dem som flydde hit självklart, men också för oss som mötte dem i skolan och på andra platser.

Priset i vuxenkategorin gick till den grönländska författaren Niviaq Korneliussen för boken Naasuliardarpi (Blomsterdalen) och det påminner mig om att jag tänkt läsa något av henne sedan debuten Homo Sapienne från 2014, utgiven på svenska av Leopard förlag 2018. Nu hoppas jag att även den senaste boken översätts till svenska.

 

2 reaktioner på ”Grattis till Elin Persson och Niviaq Korneliussen”

  1. Niviaq Korneliussen har själv översatt sin bok till danska, så den är alltså tillgänglig.

    1. Jo, på danska. Tänker alltid att jag ska testa att läsa på danska, men startsträckan är lång. Har Yahya Hassan på både svenska och danska, men mer har det inte blivit.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: