En söndagssmakbit från Halland

Igår började jag läsa Christoffer Carlssons senaste bok Brinn mig en sol och redan efter några få sidor kände jag att det här är en bok som passar mig. Språket flyter fint, stämningen är varm och ändå finns spänningen där. I inledningen kommer en man tillbaka till sin barndomsby efter en skilsmässa. Han håller sig mest för sig själv, men blir vän med en Evy, en pensionerad polis. Egentligen är han författare och snart får han en idé till en bok.

Många år tidigare våldtas och mördas en kvinna i samma by. Det är samma natt som Olof Palme mördas och det lokala brottet hamnar i skymundan. Polisen Sven Jörgensson leder utredningen och mördaren som kallas Tierpsmannen tar kontakt med honom för att berätta att han planerar att slå till igen.

Smakbiten kommer från det tredje kapitlet och handlar om hur författaren tänker på Sven och hans son Vidar:

Att jag nu, såhär långt efteråt, har kommit att skriva om Sven och Vidar framstår nästan som overkligt. Ibland hade vi rört oss mycket nära varandra, då och då alldeles intill, jag föreställer mig livslinjer som för en sekund korsas och är på väg att flätas ihop men i sista stund avviker av ett eller annat skäl.

Det hade kunnat gå annorlunda. Jag har tänkt mycket på dem, dessa två män och tidens tand, allting som kunde pågå utan att det märktes.

 

Vad författaren menar vet vi inte och får inte veta, för strax därefter förflyttas vi från 2019 till 1986. Jag har läst ungefär halva boken och är fortfarande fast.


En smakebit på søndag är en utmaning som arrangeras av de norska bokbloggarna Flukten fra virkeligheten och Betraktninger. Den här veckan finns inlägget hos Flukten fra virkeligheten och där finns många fler smakbitar att ta del av.

24 reaktioner på ”En söndagssmakbit från Halland”

 1. Jag måste ta tag i min läsning av Christoffer Carlssons böcker. Ligger hopplöst efter och det trots att jag gillat det jag läst hittills.

  1. Jag har inte läst alla om Leo Junker, för även om de var bra kändes de mer som ”vanliga” deckare. Tyckte däremot väldigt mycket om Järtecken och även Den enögda kaninen. Hoppas (och tror) att den här håller hela vägen.

 2. Genren är inte mitt förstaval, märkligt att inte få reda på fortsättningen…Men bara du gillar stilen han skriver så är det huvudsaken. Det brukar visa sig rätt snabbt. Spännande titel och omslag som inte alls verkar ha med varandra att göra. Tack för smakbit

  1. Utgår ifrån att vi får veta mer när tillbakablicken är över. Just nu är det spännande på ett väldigt lågmält sätt.

 3. Den här syns lite här och där. Roligt när en hittar böcker som en känner sådär för. Läst en annan av författaren för länge sen, har för mig att den var ok underhållning. Tack för smakbiten!

 4. Leste de første bøkene til Christoffer Carlsson. Men så forsvant han i alle de andre forfatterne og bøkene jeg ville lese. Nå fikk jeg lyst til å lese mer av han.
  Nyt søndagen og våren

 5. Den där boken kollade jag faktiskt upp tidigare i dag. Jag tycker så mycket om titeln. Då noterade jag inte att det är en fågel på omslaget. Jag går alltid igång på fåglar, ha ha!

 6. Jeg liker virkelig godt Christoffer Carlssons bøker så jeg ser frem til denne blir oversatt til norsk 🙂
  Ha en riktig fin søndagskveld!

 7. Jag hade aldrig hört talas om denne Carlsson men nu ser och läser jag om honom överallt. Men det kanske är för att jag inte hängt med i deckarsvängen så mycket?

  1. Oj! Jo, det kan ha med genren att göra. Just den här och förra boken Järtecken är dock inte rena deckare, utan mer romaner som råkar innehålla brott. Rekommenderas!

 8. författaren är väldigt trevlig att lyssna till och väldigt kunnig. jag har inte läst något av honom. men den här får jag lust att läsa. gillar både titel och omslag. tack för smakebiten!

  1. Både den här och förra boken Järtecken är väldigt bra. Tyckte också mycket om Den enögda kaninen, som just kommit i ny pocketupplaga.

 9. Den låter verkligen intressant och spännande. Att språket flyter väl är givetvis ett stort plus. Tack för smakbiten!

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: