Kulla-Gulla för en ny generation

I år är det 75 år sedan Martha Sandwall-Bergström vann första pris i en barnbokspristävling arrangerad av Bonniers och det uppmärksammar Bonnier Carlsen genom att ge ut de tre första böckerna i serien i nyutgåva. Det handlar alltså om titlarna Kulla-Gulla, Kulla-Gulla håller sitt löfte, Kulla-Gulla vinner en seger med omslagen från 60-talet gjorda av Elisabeth Kugelberg Christoffersson. Flickan som satt modell var illustratörens dotter Åsa. Boken Kulla-Gulla innehåller också ett efterord skrivet av Maria Nilson, lektor i litteraturvetenskap vid Linnéuniversitetet. Böckerna släpps 15 april.

Kulla-Gulla var en stor del av min barndom och den upplaga av serien jag har i min ägo tillhörde min mamma och första boken fick hon på julafton 1958, då hon var åtta år gammal. Omslagen är andra, men jag hittar ingen information om vem som gjort dem. Dessutom är det så att serien består av färre böcker än den nyare som kom på 60-talet, sju böcker totalt istället för elva. Senare kom också en prequel (så himla modernt) som hette Kulla-Gulla på Blomgården och berättade om Gullas tid innan hon kom till Kullatorpet.

2 reaktioner på ”Kulla-Gulla för en ny generation”

  1. Britt-Marie Hagman

    Åh vad jag älskade dom böckerna. Den första boken kom ut som Flickornas julbok tror jag. De allra äldsta böckerna fick jag av mammas faster Berta. Berta var morfar Eriks yngsta syster. Hon hade en tvillingbror, Bertil, som dog av en olyckshändelse när han var ungefär 9 år. Mycket sorgligt och traumatiskt för hela syskonskaran. Berta var aldrig gift och hon bodde kvar i föräldrahemmet ända till sin död. Hon var en härlig förebild och hennes hem var fyllt av böcker! Jag fick massor av böcker av henne som jag läste med stor glädje! Hon var en stor inspiratör och mitt intresse för böcker kommer till stor del från henne! Jag tror att flera av hennes ungdomsböcker ligger fortfarande kvar på vinden här i Öjersjö! Roligt att du lyfter fram böckerna om Kulla-Gulla!! ”Oxen knegade och drog….”

    1. Bläddrade lite i den första boken och fastnade just för meningen ”Oxen knegade och drog …” I den stod det att du fick den på julafton 1958 av Sigrid och Nisse. Däremot står det ”Tillhör Berta Nilsson” i böckerna jag har om Anne på Grönkulla.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: