Tematrio: Höga berg och djupa dalar

tematrio

Veckans tematrio hos Lyran handlar om berg och djupa dalar. Jag har valt att tolka det både bildligt och bokstavligt.

När Erlend Loe är bra är han lysande. En av mina favoriter bland hans böcker är Fvonk, där huvudpersonen med samma namn blir vän med Jens, som är statsminister och tvingas gömma sig för att få lugn och ro. Kopplingen till berg är att de åker en del skidor, inte utför visserligen, men lite berg behövs kanske ändå. Huvudpersonerna befinner sig båda i något av en dal, då livet inte alltid är så lätt. En galen och helt underbar bok.

Mycket upp och ner är det i All the bright places av Jennifer Niven. Huvudpersonerna träffas på ett tak och båda befinner sig mentalt på botten. Tillsammans lyckas de ta sig om inte upp på berget, så i alla fall en bit på väg.

Naturen spelar en stor roll i Gånglåt av Elin Olofsson och relationen mellan personerna i boken når de högsta berg och de djupaste dalar. Vi får träffa två systrar som känner varandra väl, behöver varandra mycket, men nästan alltid har svårt att uttrycka sig.

 

5 reaktioner på ”Tematrio: Höga berg och djupa dalar”

  1. Erland Loe har jag läst, men inte Fvonk. Kanske skulle prova den i stället för att fortsätta läsa om Doppler, som jag inte gillar speciellt mycket.

Kommentarer är stängda.

Scroll to Top
%d bloggare gillar detta: