Dagens dam i december del 25

Skärmklipp 2015-12-23 12.17.44

Jag kör på resten av december också, då listan över kvinnor jag vill lyfta är så lång. Visserligen räcker inte decembers dagar till, men 31 är fler än 24. Dagens dam är Kerstin  Hesselgren, först bland kvinnor i riksdagens första kammare 1922 i Göteborgs valkrets, för liberalerna. Hon är inte en av de högljudda kvinnokämparna, men gjorde mycket. Bland annat var hon en av kvinnorna bakom medborgarskolan Fogelstad, där andra kvinnor kunde få utbildning för att kunna bli viktiga delar av det demokratiska samhälle som de nu blivit en del av i och med rösträtten.

Kerstin Hesselgren föddes 1872 i Hofors och hann bli 90 år innan hon dog i Stockholm 1962. Från början utbildade hon sig till sjuksköterska, därefter till skolkökslärarinna. Därefter blev hon Sveriges första kvinnliga yrkesinspektris, vilket innebar att hon  blev en del av nuvarande Arbetsmiljöverket, där hon hade som ansvar att inspektera arbetsplatser. Redan innan hade hon varit bostadsinspektris. Att hon skulle engagera sig politiskt var ett ganska sent påfund, men någonstans på vägen insåg hon att det krävdes kvinnor i politiken för att kvinnor skulle få ett reellt inflytande i samhället och för att sociala reformer skulle kunna genomföras. Det var för Liberala samlingspartiet hon blev invald, eller Frisinnade riksorganisationen, som var partiets riksorganisation.

Då riksorganisationen upplöstes och delades i två nya partier betecknade hon sig under några år som frisinnad vilde, för att sedan gå med i Folkpartiet efter att ha valts in för dem i Riksdagens andra kammare i valet 1936.

Varför har jag då fastnat för Kerstin Hesselgren? Det började med en kurs då jag läste historia på Göteborgs Universitet, som handlade om kvinnors kamp för rösträtt över världen. När det blev dags att skriva c-uppsats terminen efter bestämde jag mig för att grotta ner mig i dagstidningars syn på kvinnor i politiken under det första valet de kunde bli invalda i Riksdagen. Det slutade med att jag koncentrerade mig på den första, Kerstin Hesselgren. Det blev ganska snart tydligt att hon var en internationellt ansedd person under sin aktiva tid och hade bland annat uppdrag inom Nationernas Förbund.

1920-talet är en spännande tid som länge har fascinerat mig. Samhället förändrades mycket och kvinnorna var en stor del av förändringen. Där började Kerstin Hesselgrens politiska bana som skulle komma att bli lång. Socialpolitiken låg henne varmt om hjärtat och hon kämpade bland annat för kvinnors rätt till utbildning och till statliga tjänster med samma löner som män. Hon verkade också för att tillåta sexualupplysning och preventivmedel, samt sänka straffen för fosterfördrivning, dvs aborter. Ganska så bortglömd, men mycket viktig med andra ord.

Hesselgren

2 reaktioner på ”Dagens dam i december del 25”

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: