Dagens dam i december del 14

Skärmklipp 2015-12-10 16.00.34

Katarina Wennstams böcker Flickan och skulden och En riktig våldtäktsman är några av de viktigaste böcker som skrivits. Systematiskt förklarar hon hur flickor blir offer inte bara under själva våldtäkten, utan också under förundersökning och inte minst rättegång. Därefter bevisar hon att de våldtäktsmän vi lär oss vara rädda för, inte är de vanligaste. Myten om den riktiga våldtäktsmannen närs av många, men Wennstam visar att den vanligaste våldtäktsmannen är någon vi känner, inte någon som hoppar fram ur en buske.

Därefter har Wennstam skrivit spänningsromaner, först trilogin om våld mot och utnyttjande av kvinnor som inleddes med Smuts och därefter deckarserien om Charlotta Lugn och Shirin Sundin, som inleds med boken Svikaren, som handlar om ett fotbollsspelare som mördas. Det är så himla smart att skriva böcker om viktiga samhällsproblem och människors utsatthet i deckarform, då budskapet når fler.

Katarina Wennstam föddes 1973 och är uppvuxen i Göteborg, men bor nu i Nacka. Innan hon kunde livnära sig som författare arbetade hon som kriminalreporter på Svt. Hon har också bland annat skrivit kolumner i SvD.

Hur mycket jag än tycker om Wennstams deckare, önskar jag mig en ny essä eller reportagebok av henne. En vass sådan, som skapar samhällsdebatt. Kan man önska sig en sådan i julklapp?

223885

1 reaktion på ”Dagens dam i december del 14”

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: