Dagens dam i december del 12

Skärmklipp 2015-12-09 13.35.27

Idag pågår en bloggstafett kallad Bloggare för medmänsklighet, som en del av veckan tema kring värme, trygghet och medmänsklighet på Kulturkollo. Mitt bidrag till stafetten kommer senare idag, men jag låter även dagens decemberdam få tillhöra temat. Idag vill jag lyfta fram författaren Martha Sandwall-Bergström, som skrev böckerna om Kulla-Gulla. För mig symboliserar Kulla-Gulla värme, trygghet och medmänsklighet och även om jag aldrig varit ens hälften så god som henne, har böckerna om henne påverkat min syn på människor och på livet. De lärde mig att man alltid tjänar på att vara vänlig mot andra och visst kan jag tycka att idén om hur den fattiga flickan egentligen är rik kan vara lite problematisk, så älskade jag den som barn. Att vara snäll kan liksom aldrig bli fel och Kulla-Gulla må vara hur lillgammal som helst, men ett gott hjärta har hon utan tvekan. För mig är hon inte för perfekt och helgonlik, som kritiker brukar påstå, utan snäll men absolut inte mesig. Dessa så kallade proletärromaner för barn, fick mig att upptäcka andra arbetarförfattare och en sida av Sverige som alltid fascinerat mig.

Jag läste gammelmorfars syster Berthas böcker och de står fortfarande i hyllan och jag räknar dem till de mest värdefulla jag har. Bertha hade inte Kulla-Gulla på Blomgården, för den kom ut först 1972. Därefter kom ytterligare två böcker, som jag faktiskt inte läst, Kulla-Gulla på barnhemmet och Kulla-Gulla lill-piga från 1986 respektive 1987.

Första boken om Kulla-Gulla var färdig 1945 och Martha Sandwall-Bergström skickade in den till en barnbokspristävling utlyst av Bonniers. Hon vann och en serie på sju böcker kom ut mellan åren 1945 och 1951. I år är det alltså 70 år sedan den första boken gavs ut och det borde jag fira med en omläsning. Jag läste Kulla-Gulla på Blomgården för ett par år sedan och det funkade riktigt bra, trots att den var ganska så långsam och mångordig jämfört med dagens barnböcker.

Det är serien som gavs ut 1965-1968 som jag har hemma. Där har böckerna omarbetats och titlarna Kulla-Gulla vinner en seger, Kulla-Gullas första bal och min favorit Kulla-Gulla och Tomas Torpare tillkommit. I den senare sluts cirkeln, då den nu rika Gunilla träffar mannen av folket.

För länge sedan läste jag också böckerna om Majken och familjen Oskarsson, tre böcker som gavs ut i början av 50-talet, men det är främst för Kulla-Gulla jag minns Martha Sandwall-Bergström.

Här finns en fin artikel om Martha och Gulla.

bigOriginal

Foto: Torbjörn Andersson

2 reaktioner på ”Dagens dam i december del 12”

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: