Felicia och Kristian om klass

Vad är egentligen klasslitteratur? Vad är klass egentligen idag? Felicia Stenroth och Kristian Johannesson om sina böcker och hur klass skildras i dem. De talar om maktstrukturer och hur det så fort böcker handlar om människor som arbetar t.ex. inom vården blir det klasslitteratur.

Kan klass ha en sådan betydelse att vissa ställs utanför samhället, trots tar de lever mitt i samhället. Vissa saker är inte för dem, som utlandsresor eller universitetsstudier. Kristian talar också om hur de som är nyanlända i Sverige inte blir en del kanske för att vi inte riktigt bryr oss om, varken hur de levt själva eller det liv de lever utanför t.ex. skolan. Jag tänker att han har rätt. Tyvärr.

Det är två debutanter och två ganska nervösa sådana som talar om sina böcker och sina huvudpersoner. Samtalet är intressant, trots att det ibland blir tyst. Jag tänker på Johannes i Vi måste börja med orden, och hur han ”leker” lärare. Jag undrar om Felicia och Kristian känner att de leker författare. Det behöver de absolut inte göra.

Felicia Stenroths bok har jag just fått och jag hoppas att den är lika bra som den låter. Jag tycker att hennes huvudperson verkar både annorlunda och spännande. Jag återkommer garanterat till den!

20120929-154033.jpg

Kommentarer är stängda.

Scroll to Top
%d bloggare gillar detta: