Ett pris jag borde ha mer koll på

Av de vinnare av Orange Prize for Fiction som jag läst finns många guldkorn. Det finns många kvar att upptäcka dock och någon gång ska jag få tummen ur.

I år delas priset ut för 17e gången och den långa listan har just släppts av juryn vars ordförande är Joanna Trollpe. Bland de utvalda författarna finns en svensk debutant, åtta britter, sju amerikaner, tre irländare och en kanadensiska.

Så här ser listan ut i sin helhet:

Island of wings av Karin Altenberg är en bok om som utspelar sig på 1800-talet på en liten skotsk ö. Vi får möta en präst och hans fru som försöker sprida kristendomen bland befolkningen.

On the floor av irländska Aifric Campbell utspelar sig på 90-talet i Londons finansvärld, där Geri lever livet tills Gulfkriget bryter ut.

The Grief of others av  Leah Hager Cohen handlar om hemligheter i ett förhållande och är en bok som spontant känns som en Linda-bok. Om äktenskap, sorg, självständighet och familjeliv.

The Sealed letter av Emma Donoghue handlar om två kvinnor som återses, en är kvinnorättsaktivist, en olyckligt gift. Ännu en bok som utspelar sig på 1800-talet. Verkar också väldigt bra.  Emma Donoghue har tidigare varit med på korta listan till såväl Orange Prize of Fiction som Man Booker Prize för boken Room.

Också Half Blood Blues av Esi Edugyan har nått Man Booker Prizer korta lista och jag tror att den kan ha goda chanser här. Möjligen vill juryn ha en mer aktuell bok än den här som främst utspelar sig på 1940-talet.

The Forgotten Waltz av Annie Enright handlar om en kvinna i Dublin som 2009 träffar sin mans oäkta barn. Låter som en stark bok som kan passa mig riktigt bra.

The Flying Man av Roopa Farooki handlar om Maquil, mannen med de många olika identiteterna som föddes i Pakistan och som verkar vara en riktig överlevare och definitivt en charmör. Kan vara bra, men jag skulle vilja läsa någon annans recension.

Lord of Misrule av Jaimy Gordon hittar jag väldigt lite information om, men den handlar i alla fall om ett litet samhälle i West Virginia dit  främlingen Tommy Hansel kommer en dag.

Painter of silence av Georgina Harding utspelar sig i Rumänien under 50-talet där en man hittas utanför ett sjukhus och syster Safta som tar hand om honom. Kan vara bra, blir nyfiken på miljön och historien.

Gillespie and I av Jane Harris verkar vara en fin historia om en gammal dam som tänker tillbaka på sin tid tillsammans med konstnären Gillespie på 1880-talet. Hennes tidigare bok The Observations har nominerats till Orange Prize for Fiction tidigare.

The Translation of the Bones av Francesca Kay handlar om ett religiöst mirakel och låter väl på pappret inte som min sorts bok. 2009 vann hon Orange Award for New Writers.

The Blue Book av A. L. Kennedy är en bok som inte ser mycket ut för världen och jag hittar inte heller mycket information om den. En kvinna åker till en man på flykt från en annan.

The Night Circus av Erin Morgenstern tar oss åter tillbaka till 1800-talet och den resande cirkusen Le Cirque des Rêves. Det här är hennes debutbok.

The Song of Achilles av Madeline Miller gräver ännu djupare i historien till de grekiska gudarna och hjältarna. Tveksam till om det är något för mig. Ännu en debutant.

Foreign Bodies är skriven av veteranen Cynthia Ozick som återfunnits på korta listor tillhörande både Pulitzerpriset och Man Booker International Prize. Boken, som är hennes sjunde, låter riktigt bra och är en parafras på en roman av Henry James.

State of wonder av Ann Patchett utspelar sig i Brasilien vid floden Rio Negro. Det låter som en riktigt annorlunda bok och Patchett tillhör de författare jag absolut vill läsa. Hon har vunnit Orange  Prize for Fiction en gång tidigare med romanen Bel Canto, vilket torde tala emot henne i år.

En favorit för mig är Ali Smith vars bok There But For The handlar om en man som någon känner som tas med till en fest och sedan låser in sig i badrummet och vägrar komma ut. Han stannar i timmar, dagar, veckor…

The Pink Hotel av Anna Stothard handlar om en sjuttonårig flicka som reser till Los Angeles för att vara med på sin mammas begravning. En mamma som hon knappt träffat. Det här är författarens andra bok.

Tides of war av Stella Tillyard handlar om tiden för Napoleonkrigen då Duke of Wellington leder de brittiska trupperna. Harriet är nygift och hennes man drar till Spanien för att kriga. Historiska romaner brukar inte vara något för mig, men tiden är spännande.

The Submission av Amy Waldman är mer aktuell och handlar om tiden efter en terroristattack när ett minnespris ska delas ut till någon av de som avled och den som får det är en amerikansk muslim. Verkar vara en annorlunda och spännande bok som blivit utsedd till Book of the Year av en rad amerikanska tidningar.

 

Den 17e april avslöjas vilka titlar som återfinns på den korta listan.

5 reaktioner på ”Ett pris jag borde ha mer koll på”

      1. Intressant. Jag hittade DN-recensionen och kan bara konstatera att jag tydligen läser DNs kulturdel slarvigt. Ett spännand eförfattarskap. Tack!

  1. Jag borde väl skaffa mig mer koll genom att läsa på men för mig är det märkligt med ett pris som ges till enskilda verk, inte författarskap, med så pass spridd utgivning, alltså inte det senaste året eller senaste boken.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: