Lucka nummer 14 Anna Fredriksson

Anna Fredriksson debuterade som författare i våras med Sommarhuset, som jag tyckte mycket om. Kanske extra aktuell då en sommarstuga orsakat en del kontroverser även i min familj.

Skrivit har Anna dock gjort en hel del även dessförinnan, men då för tv och film. Idag får du lära känna henne lite bättre och du, läs boken!

 

Sommarhuset, din debutbok kom ut i våras, men du har skrivit mycket för film och tv också. Vad är skillnaden och vad gillar du bäst?

Den största skillnaden är att när man skriver en bok så kan man gå in i folks huvuden och beskriva vad de tänker och känner, vad de har för planer för framtiden, vad som hänt i deras förflutna och så vidare. Det går inte i ett film- eller tv-manus. Där måste allting gå att se eller höra på filmduken eller i tv-rutan så det kräver en helt annan teknik. Det funkar ju inte att skådisarna går omkring och uttalar högt vad de tänker och känner, så det måste visas på annat sätt. Manusförfattare är på det sättet ett helt annat yrke än bokförfattare.

En annan skillnad är att det går mycket långsammare att skriva böcker, det är mer text och mer att fundera över. Jag älskar att skriva båda sakerna men just nu känns det roligast att skriva böcker. Film och tv har jag ju skrivit i snart tjugo år men böcker är nytt för mig. Det är superkul!

Sommarhuset är väldigt sannolik. Hur fick du idén till boken?

Vad kul att du tycker det, tack snälla. Idén började med att jag bestämde mig för att miljön skulle vara ett sommarhus på en ö i Stockholms skärgård. Jag ville skriva en relationsroman och tycker att ett sommarhus är en så tacksam arena för konflikter mellan människor. Man bor ofta trångt och det är ofta enkel standard, vilket gör att man lätt blir irriterad på varandra. Ovanpå det så är ju skärgården en väldigt vacker miljö, så det blir en bra kontrast. Det kan vara krävande att vara i en idyll om man mår uselt inuti.

Jag valde tre vuxna syskon som huvudpersoner eftersom det finns mycket starka känslor just i syskonrelationer, det blir lätt infekterat. Sen tycker jag också att det är extra intressant med syskon eftersom jag själv inte har några. Så den delen är helt påhittad.
Däremot är delarna om mamman och hennes död delvis självbiografiska. Min mamma tog sitt liv när jag var 25 år och det kändes rätt för mig att gå tillbaka och minnas hur det var. Även om jag inte följer verkligheten helt i boken.

Har du något nytt bokprojekt på gång och kan du i så fall berätta något?

Ja, jag skriver för fullt på bok nummer två som kommer ut i maj nästa år, Lyckostigen heter den. Det blir ingen fortsättning på Sommarhuset utan det är en helt ny historia. Men det är också en relationsroman och det handlar också om en familj. I övrigt är den ganska annorlunda skulle jag nog säga.

Julkalendrar hör julen till, vilken är din favorit? 

Jag gillar SVT:s tradition med tv-julkalendern. Och jag måste ju absolut svara att min favorit är Pelle Svanslös som sändes 1997, eftersom jag själv jobbade med den.Jag var huvudförfattare (dvs läste böckerna och bestämde vilka episoder vi skulle ha med, och i vilken ordning, och vad som skulle skrivas nytt) och så var jag en av tre avsnittsförfattare. Vi skrev alltså åtta avsnitt var.

Vad är det bästa med julen?

Att det blir en speciell stämning av allt julpynt och alla ljus, både hemma och ute på stan, och så att man får träffa hela familjen på julafton. Jag har ju tre söner varav två har flyttat hemifrån, så det är jättehärligt när de kommer hem och man får krama om dem.

Hur firar du?

I vanliga fall helt traditionellt, men just i år ska vi faktiskt vara två veckor i New York hela familjen. Vi blir sex pers med äldsta sonens flickvän och vi har hyrt en lägenhet. Så det blir spännande. Vi tänker ta seden dit vi kommer och fira på juldagsmorgonen.

Vilka böcker önskar du dig själv i julklapp?

Jag önskar mig Frihet av Jonathan Franzen, Korparna av Tomas Bannerhed och Grand final i skojarbranschen av Kerstin Ekman. Är sugen på att läsa alla tre men har inte haft tid ännu.

Vilken bok borde alla få i ett paket?

Vredens druvor av John Steinbeck. Alternativt Kejsarn av Portugallien av Selma Lagerlöf.

Vilken känd person vill du ge en bok i julklapp och vad får han eller hon?

Var det inte Eric Saade som aldrig hade läst en bok i hela sitt liv? I så fall ger jag honom Händelser vid vatten av Kerstin Ekman. Fantastiskt språk och spännande story på samma gång.

 

Eric Saade ja, vilken förebild… Visserligen har inte jag heller läst något av Kerstin Ekman, men det borde jag kanske göra något åt? 

Tack Anna för att du tog dig tid att svar på frågorna. Hoppas att du får en riktigt härlig jul i New York och att du skriver Lyckostigen snabbt, snabbt!

Scroll to Top
%d bloggare gillar detta: