Lucka nummer 6 Helena Dahlgren

Bloggarnas bloggare Helena Dahlgren är den som står i centrum i julkalendern idag. Den före detta bokhoran skriver nu istället sina alltid läsvärda inlägg på bloggen Dark Places. Det är där du ska kika in för att få information om läsvärda böcker lite tidigare än någon annan, ja förutom Helena då.  Hon är så tidigt ute med sina tankar om nya böcker att hon tilldelats ett gult kort.

Julkalendrar hör julen till, vilken är din favorit?

Jag är en riktig sucker för SVT:s julkalender, har varit det sedan mycket späd ålder. Tyvärr har det varit lite si och så med julstämningen i julkalendrarna de senaste åren, men jag gillade t ex Lassemajas Detektivbyrå (2006, om jag inte missminner mig) och, längre bak i tiden, Lille Luj och Änglaljus i strumpornas hus (1983, den första julkalendern jag minns) och Trolltider (reprissändes 1985). Och Ture Sventon, naturligtvis! Ser fram emot utlovade Dickensvibbar i årets julkalender. Ojdå, jag kom visst ut som julkalendernörd nu, eller hur…?

Vad är det bästa med julen?

Förutom det uppenbara – ledighet, tid med familjen, god mat, något slags frid eller åtminstone en strävan därhän – så måste jag nog säga att det är själva väntan. Att tända ett nytt adventsljus varje vecka, passa på att dricka glögg varje kväll, frossa i julmusik – Chris Isaaks julskiva är en favorit, och årets nya julskiva stavas A Very She & Him Christmas – och julmysa järnet.

Hur firar du?

Med den närmaste familjen hemma i Stockholm.

Vilka böcker om jul skulle du vilja tipsa om?
Första boken i Maria Gripes underbara Skuggserie, Skuggan över stenbänken, innehåller massor av julstämning på det där säregna, atmosfäriska Maria Gripe-sättet. En omläsningsfavorit! Sedan tyckte jag hemskt mycket om India Knights Comfort and Joy, som utspelar sig runt jul under flera års tid och är en välskriven brittisk underhållningsroman av bästa snitt. Och så Charles Dickens A Christmas Carol, förstås! Just nu läser jag en alldeles nyutgiven julroman, Miracle on Regent Street av Ali Harris. Inget mästerverk direkt, men en riktigt mysig och trivsam bagatell med fin julstämning och det där obligatoriska budskapet om julmirakel, kosmisk rättvisa och så vidare. Klart läsvärd om man inte är främmande för konceptet julchicklit.

Jag är ju svag för Maria Lang, och hennes Tragedi på en lantkyrkogård är en riktigt läsvärd pusseldeckare i julmiljö. Rekommenderas! En annan Langdeckare med jultema är Vitklädd med ljus i hår, då självaste Lucia bjuder på glögg spetsat med stryknin. Men vem har lagt giftet i glöggen från början? Och vem är den mystiska Lucian som tycks ha försvunnit från jordens yta…?

Slutligen måste jag tipsa om Agatha Christies The Adventure of the Christmas Pudding, en oblodig kort liten mysdeckare med klassiska Christiemarkörer. Jag skulle mer än gärna tipsa om skräck med jultema, men där verkar det vara extremt tunnsått. Kanske är idén om den fridfulla mysjulen så djupt inpräntad att till och med skräckförfattarna förvandlas till små tindrande julljus när julen närmar sig…? Annars vore det kul med något riktigt mörkt och hotfullt i julmiljö. Alla de där uppbyggda förväntningarna, dysfunktionella familjer som krackelerar när man tvingas umgås så intensivt… och så kanske lite splatter på det?

Vilka böcker önskar du dig själv i julklapp?

Antecknar du nu, tomten? Death Comes to Pemberley, P.D. James pinfärska mordhistoria i Jane Austen-miljö, hoppas jag hitta under granen. Hemskt gärna Joyce Carol Oates nya novellsamling The Corn Maiden and Other Nightmares också.

Vilken bok borde alla få i ett paket?

Åh, jag tror på don efter person, så jag har svårt att tänka mig en bok som skulle passa alla. Pass på den.

Vilken känd person vill du ge en bok i julklapp och vad får han eller hon?
Efter att ha läst Elizabeth Hands kommande roman Available Dark, som bland annat handlar om den nordiska black metal-scenen, skulle jag hemskt gärna vilja ge henne en engelsk översättning av Blod Eld Död, Jon Jefferson Klingbergs och Ika Johannessons bok om svensk metal. Tror att hon skulle uppskatta den.
Tack Helena! Många bra boktips, as always. Hoppas att du får en både mysig och skräckig jul!

6 reaktioner på ”Lucka nummer 6 Helena Dahlgren”

  1. Det är så himla roligt att läsa dina luckor.=) Även om jag inte alltid läser dem den dagen de ”öppnas”.;) Bra och kul blandning på folk.=)

Kommentarer är stängda.

Scroll to Top
%d bloggare gillar detta: