Mens, onani och engångsligg

Rapporterar direkt från ett seminarium på bokmässan. Det är inte så många män här då Jenny Jägerfeld och Sara Ohlsson talar med Ada Wester på Gilla Böcker. Den förstnämnda har jag ju inte läst ännu. Känns lite synd. Eller mycket egentligen. Som tur är går ju det att ordna.

De pratar mens. Ett ämne som många har frågor och tankar kring. Mensscener finns i Hål i huvudet. Oj jäklar vilka beskrivningar. Jenny J verkar ha en förkärlek för blod hel klart. Det lilla korta utdraget hon läste ur sin bok Här ligger jag och blöder gav mersmak. Helt galna liknelser. Det gillar jag.

Sara var en av dem bakom Mensbloggen, en blogg som tyvärr kommer att läggas ner snart. Ett klipp från den om tamponger visades, ett underbart sådant. Varför pratar man egentligen så lite om mens? Kvinnor i litteraturen har till exempel sällan mens. Det påverkar ändå människor så mycket både fysiskt och psykiskt.

Ännu svårare och mer tabu är onani. Få talar om det och ingen skriver om det. Eller Sara har visserligen skrivit en mening, men det är allt. Hon talar om att de inte finns ett språk för det, inga litterära referenser. Det blir därför så nära och utlämnande.

Sexscener däremot finns det. Men där finns det mer att ta av, mer allmängiltiga texter och tankar. Det som beskrivs behöver inte kopplas till författaren.

Och så engångsligg. Får tjejer ha det? Får de ha sex utan att vara kära? Vilken skillnad det blir när killars och tjejers sexualitet skildras. Vi blir till exempel lovade onaniscener i framtida böcker.

Ett superroligt seminarium med tre härliga damer!

1 reaktion på ”Mens, onani och engångsligg”

  1. Det låter som ett spännande seminarium! Jag hade själv en hel del svårigheter då jag skrev sexscenerna i min roman ”Charlotte Hassel”.

    I boken försöker jag skildra kvinnlig sexualitet men det finns så många tabu (t.ex. onani som du nämner – enligt stavningsprogrammet här existerar inte ens ordet!!!). Jag hoppas dock att jag lyckats ”måla utanför linjerna”, åtminstone en aning.

    Kram Frida

Kommentarer är stängda.

Scroll to Top
%d bloggare gillar detta: