Det är inte en kvinnofråga

Att vårt samhälle ska bli jämställt är ingen kvinnofråga. Istället handlar det om en mänsklig rättighet att inte bedömas efter kön, utan faktiskt efter kompetens. Att på allvar påstå att alla män på toppositioner fått sina jobb för att de är de mest kompetenta, att det inte skulle handla om kön, att det inte är så att män väljer män och att makten därför sprids från man till man är minst sagt naivt.  Jämställdhet i teorin låter självklart bra, men i praktiken? Om makten ska delas lika måste någon (läs männen) acceptera minskad makt. Kanske inte så populärt. Det menar i alla fall Tomas Wetterberg, ordförande i Män för jämställdhet. Inte bara män, utan också många kvinnor är så fast i gamla strukturer att de blir total hemmablinda. Jagskulle i alla fall helt klart känna mig nöjdare om jag visste att någon fått sitt jobb på meriter, istället som nu då snopp och grått hår i många fall verkar räcka långt.

Titta bara på Socialdemokraterna. Nu har man prövat en kvinna som ledare och då är det helt okej att bara lansera män som kandidater till partiledarplatsen. Hur trovärdigt är det? Flera av kandidaterna är kompetenta och skulle säkert klarauppgiften väl, men är det inte lite synd om dem att de kvoterats in på sin plats och därför inte vet om de får jobbet för sitt kön eller sin kompetens?

Jag säger som Gudrun Schyman, även för mig är det kvinnodag året om, men att den tyvärr behövs extra mycket just idag är illa. Det är långt till reell jämställdhet. Inte bara i ”andra länder” utan i högsta grad även här.

Nu ska jag på medarbetarsamtal och vara lite extra okvinnlig genom att tala om hur jäkla bra jag är.

3 reaktioner på ”Det är inte en kvinnofråga”

  1. Hej Är det fetischdagen och kvinnodagen på samma gång? I och för sig varje dag är semlans dag. Nej men om jag ska vara lite seriös innan du kastar ut mig. Jag fattar inte mycket av detta så du kanske kan utbilda mig lite. Jag ser inga maktstrukturer men jag kanske har tunnelseende eller såna lappar på ögat. Var hittar man dem? Jag har alltid haft kvinnliga chefer som tjänat mer än mig och de var bra. Den som lärde mig plocka isär och sätta ihop en ak5 (för länge sen när jag var 17 år) var kvinna. Jag kanske är lyckligt lottad själv men ser inte riktigt problemet. Jag litar inte på de som drivs av ideologier men jag vill förstå problemet. Du verkar inläst på ämnet. Finns det nån enkel kraschkurs nånstans om man har dåligt med tid? Ja jag är man och seriös inledningen var bara ett skämt.

      1. Ja som om det räcker, när man saknar förmågan att sätta mig in alla andras situation. Bättre fråga någon med förstahandserfarenhet.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d