Det är 8:e mars idag

Idag uppmärksammar jag självklart Internationella  Kvinnodagen, noterar att årets semla bör inmundigas och gratulerar dessutom min kära mormor på sin namnsdag. En stor dag således.

Dagen till ära vill jag påminna om min lista på 104 kvinnliga författare som jag satte ihop som motvikt till många andra topplistor som brukar domineras av män. Vill du istället ta en titt på min 100-lista där båda kön finns representerade kan du klicka här. Så länge det ifrågasätts huruvida en kvinna verkligen kan vinna nobelpriset i litteratur två år i rad tycker jag dock att kvinnolistan är befogad.

Likaväl tycker jag att Internationella Kvinnodagen behövs så länge det finns kvinnor som inte har samma rättigheter som män bara för att de är kvinnor, som behandlas illa och diskrimineras bara för att de är kvinnor, som tjänar sämre för att de är kvinnor, som råkar ut för sexuella trakasserier bara för att de är kvinnor, som inte kan känna sig trygga ens i hemmet bara för att de är kvinnor. Tyvärr skulle jag vilka tillägga. Tyvärr behövs Internationella Kvinnodagen. Och nej, det behövs ingen mansdag, ni får nöja er med de 364 ni redan har.

2 reaktioner på ”Det är 8:e mars idag”

  1. Hear, hear! Jag gör det samma, även om det är en närmare släkting som gratuleras på namnsdagen. Jag tror det får bli årets ända semla och har skltat massivt med böcker om kvinnokamp och feminism. Ingen verkar ha märkt det än dock.;)

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: