Topp 5 böcker om ljus och vår

Den hysteriska vintertröttheten ligger tung över bokbloggarvärlden just nu. Egentligen borde jag inte ens ha någon talan då jag slapp några veckors vinter, men hjälp vad jag längtar till våren. När solen skiner ute känns det nästan som om den är på väg. För att få in lite mer ljus i bloggen kör jag idag en topp 5 med böcker som får mig att tänka på ljus och vår:

 

1.  Vår betyder trädgård och även om vår inte är så välskött som vissa skulle önska finns det en hel del som blommar. Latmansträdgården låter som en bok som passar mig och den ger förhoppningsvis hopp om att våren är på väg.

2. Den lilla staden på prärien av Laura Ingalls Wilder handlar om Laura och hennes familj som överlevt den långa, kalla vintern och nu kan börja leva ett bättre liv. Andra kapitlet i boken heter till och med Lyckliga dagar och visst ser vi fram emot dem!

3. I underbara Nu vill jag sjunga dig milda sånger av Linda Olsson flyttar en ung kvinna in i en avlägsen stuga i mars. Egentligen är det  inte solen som ger ljus och värme till boken, utan förhållandet till den mycket äldre grannen Astrid, men våren spelar en stpr roll i boken.

4. Jag hade samlingsboken om Måns och Mari när jag var liten och älskade den. Jag har också köpt den och läst den för grabbarna O och de tycker hyfsat om den. Delen om våren är vackert illustrerad och startar med att en vante som gömts i snö kommer fram i tö. Via hopp i vattenpussar, påskris på torget och demonstration på 1 maj visar Måns och Mari oss hur våren ska firas. Nostalgi på hög nivå.

5. Egentligen borde inte Vårlik av Mons Kallentoft få vara med, då det är en fruktansvärd berättelse om våren i Linköping, men i brist på trevligare vårlitteratur får den ta en plats.

 

Rulla till toppen
%d