Dags för nätsnurr

Jag hävdar ofta att jag har svårt att lyssna på böcker, men har funnit att en bok i öronen under en promenad fungerar ganska bra. Just nu lyssnar jag på Den röda grevinnan som är uppläst av Yvonne Hirdman själv. Jag hade först lite svårt för hennes lätt teatraliska inläsning, men har nu lyssnar snart 2h av de totalt drygt 16, och har fastnat både för boken och Hirdmans röst. Boken är ny i pocket och jag kan inte låta bli att längta efter att läsa den på riktigt också. Ögonen tar in böcker bättre än öronen.

När det gäller böcker som läses med ögonen har jag också alltid hävdat att jag aldrig kommer att läsa böcker med hjälp av en läsplatta. Allas vår Steve har fått mig att ändra mig.  Nu är förvisso iPad 2 mer än en läsplatta och den kan jag definitivt tänka mig att äga. Med en läsplatta hade jag dessutom sluppit allt bokletande i Thailand, men frågan är om det inte är smidigare att läsa en pocketbok i solstolen ändå.

På måndag kan Beate Grimsrud belönas med Sveriges Radios Romanpris, men redan i torsdags tilldelades hon norska litteraturkritikerpriset för sin roman En dåre fri. Någon som läst den och kan rekommendera den? Det skulle kunna vara en bok jag älskar om språket tilltalar mig, men handlingen lockar ärligt talat sådär.

Nobelpristagarna vill jag läsa och Patrick White, pristagaren från Australien har jag inte bekantat mig med ännu. Han tog för tolv år sedan, men är ändå aktuell med en ny bok. Låter spännande, men det är ändå lite taskigt att papperna som han ville skulle brännas nu ges ut i samband med hans 100-årsdag. Får man göra så? Frågan är också hur kvaliteten är. Kanske ska jag satsa på Voss istället.

Faktum är att jag inte heller läst något av Stephen King heller. Skräck är inte min grej, inbillar jag mig i alla fall, men däremot har jag uppskattat hans filmer i andra genrer och kanske skulle hans kommande bok om mordet på JFK vara något. Lite avskräckande är det förvisso att den planeras landa kring 10o0 sidor.

En gubbe jag läst lyrik av och vars filmer jag tyckt om är Lucas Moodysson, som intervjuas i dagens DN. Lite synd att tidningsutdelaren inte tyckte att vi behövde någon tidning idag. Även SvD ägnar en hel del utrymme åt den karismatiske Moodysson, som säger sig vara optimist och leva i ett kreativt kaos. Jag hoppas i alla fall att jag snart får möjlighet att läsa nya boken Döden & Co. med det riktigt obehagliga omslaget.

Igår på vår bokträff pratade vi om att försöka lägga in en biodate innan nästa träff. Det blir allt för sällan av att någon av oss kommer iväg på bio om man undantar filmer som Sammys äventyr och Shrek 4. Vad vi ska se? Det lutar åt Black Swan som verkligen tokhyllas. Någon som sett?

En annan film som lockar är The King’s Speech, som kammade hem flera statyetter. Bland annat fick min favorit Colin Firth en för bästa manliga huvudroll. Undra om han kommer att vara med även i den tredje filmen om Bridget Jones, som tydligen ska vara på gång?

 

7 reaktioner på ”Dags för nätsnurr”

  1. Båda filmerna rekommenderas varmt. Black Swan är ju en ganska otäck film och King’s speech är en varm berättelse. Det beror nog på vilket humör man är vilken man ska välja…

  2. Jag lyssnade oxo på Den röda grevinnan, faktiskt en av mina bästa böcker från 2010 men lite av upplevelsen gick förlorad när Hirdman ofta hänvisade i texten till olika illustrationer och fotografier. Den dimensionen går en lyssnare miste om och därför kommer jag att köpa pocketboken.
    The Kings Voice motsvarade mina högt ställda förväntningar. Den var jättebra.

  3. VAD lyssnar du i? Jag misslyckas alltid fullständigt kapitalt när jag ska föra över cd-böcker till min mobil (Iphone). Det slutar alltid med att kapitlen hoppar huller om buller och att det kommer musik mitt i…Jag förstår ju att det är jag som gör fel, men jag kan inte begripa VAD för fel jag gör! Längtar efter att ha md mig en cd-bok i örat på promenaderna! Men, men skam den som ger sig, endera dagen kommer jag nog på hur man gör 😉

    1. Lyssnar i min android och har inte just tekniska problem. Snarare är det så att jag börjar tänka på annat och försvinner i tanken.

  4. Jag gillade Black Swan, Portman är jättebra och musiken till svansjön är ju så bra. Kings speech är bra den med, Firth är som gjord för rollen och hansom spelar talpedagogen är oxå bra.

  5. Jag gillade En dåre fri jättemycket. Första jag läst av Grimsrud. Hon beskriver otroligt bra hur den stackars människan har det med sina olika personligheter. Och med en liiten gnutta humor.

Kommentarer är stängda.

Scroll to Top
%d bloggare gillar detta: