Vad varje bokholist bör veta

Är du abibliofob? Vaknar du mitt i natten efter mardrömmar där du blir fast på x2000 utan en bok? Går du inte utanför dörren utan en bok i väskan?

Är du osäker på om du verkligen är bokholist kan du testa här.

Svarar du ja på dessa frågor behöver du helt klart läsa vidare.

1. Se till att alltid ta reda på var närmaste nattöppna affär med pocketböcker finns. Jag har en Shell någon mil bort om begäret efter böcker skulle bli för stort. Annat var det förr då jag hade krypavstånd.

2. Om du är på besök hos någon är det viktigt att inventera bokhyllorna och lägga sisådär 4 eller 5 titlar på minnet i fall lästid skulle finnas. Om du ska stanna över natt är detta självklart ännu viktigare.

3. Är det en födelsedagsmiddag du ska på kan du självklart köpa en bok du själv vill läsa i present. Då krävs förvisso lite mer diskret läsning, man vill ju inte verka snål. Glöm inte att en pocketbok istället för en blomma funkar vid alla tänkbara tillfällen.

4. Se till att ha full koll på erbjudanden som köp 4 betala för 3 eller varför inte beställ 2 billiga böcker som du egentligen inte vill läsa och få en väska som du definitivt inte kommer att använda. Böcker är alltid böcker.

5. Om du har ett jobb som innefattar böcker ska du självklart se till att beställa böckerna till dig innan någon annan (läs elever eller låntagare) hinner lägga fingrarna på dem.

6. Om du mot förmodan inte arbetar på ett bibliotek är det av yttersta vikt att bli bra kompis med bibliotekarien så att du kan få en extra månads lånetid här och där. Om jag gjort det? Självklart!

7.Det kostar fem kronor att reservera en bok på mitt lokala bibliotek. Är det så även på ditt bibliotek rekommenderar jag att du lär känna bibliotekarien ännu bättre. Riktigt så tajt har jag inte blivit med min. Ännu.

8. En bok om dagen behövs självklart. Sluta därför inte att köpa böcker innan de olästa uppgår till minst 365. En årsförbrukning är bra att ha på lager.

9. Se till att få kvitto på de presenter du får så att du kan byta till dig böcker i efterhand. Konstigt nog har de flesta svårt att köpa böcker till bokholister, men det betyder inte att du inte kommer att få några.

10. Om du ständigt bär med dig fem böcker i handväskan behöver du kanske inte tänka på ovanstående punkter, men man vill ju inte verka knäpp. Två böcker får räcka.

19 reaktioner på ”Vad varje bokholist bör veta”

 1. Hmmm.

  Jag kontrollerar först av allt om det ryms minst ett par reguljära pocketböcker i ytterfickorna, utöver nycklar, mobiltelefon, busskort och annat oundgängligt, när jag överväger inköp av ett nytt ytterplagg. Om det inte gör det är plagget komplett ointressant, jag kommer ändå aldrig använda det.

  Jag undrar hur det kan komma sig att en punkten inte kom med på listan? Jag är kanske inte så allvarligt beroende ändå *förnekelsestadiet*

  1. Jag har istället bytt från en liten handväska till en mer rejäl där det går i minst två böcker. Fickor kanske är en bra grej annars, de kan jag ju inte tappa bort.

 2. Ha, ha! På pricken!Min bibliotekarie är den snällaste! Ingen slår henne så lånetid och avgifter kan jag glömma. Det enda tråkiga med att vara bokberoende är att jag aldrig får böcker i present – du har ju läst allt! Nja, det har jag ju inte så snälla tomten – böcker med tillhörande kvitton!

 3. Kostar det fem kronor per reservation!? Inte klokt, tur att det är gratis på mitt bibliotek, annars hade jag blivit ruinerad så som som jag reserverar! Dock får man ha max 10 böcker i reservationslistan, min är alltid full:-)

 4. Haha 🙂 Mycket viktiga punkter! När jag var mindre och var stamgäst på vårat lokala lilla bibliotek brukade bibliotekarierna alltid stryka de enorma låneskulder jag drog på mig – redan då…

 5. Jag oroar mig när jag läser en inbunden bok för att de ska va jobbig att släpa på. Jag oroar mig även för ifall jag ska hinna läsa klart en bok innan jag ska iväg nånstans så att jag ska tvingas ha med två böcker.

  1. Jag har alltid en pocket och en inbunden på gång samtidigt för att slippa ha med inbundna böcker. Om pocketboken är på väg att ta slut måste jag ta med en extra i väskan så klart.

 6. Haha, bra lista! Jag tar gärna emot tips på hur man blir så vänskaplig med bibliotekarien att man undgår reservationsavgift, blev bortskämd i Göteborg och på universitetsbiblioteket med att det var gratis och nu tycker jag att 50 cent känns rätt hutlöst

  1. Min snälla bibliotekarie jobbar i samma byggnad som jag och hjälper alltid till med bokpåsar, bokprat och annat till eleverna. Dessutom är hon snäll mot bokälskande lärare och beställer, fixar, hämtar från huvudbiblioteket utan några avgifter. Hon vill bara att alla ska läsa mer och en litteraturintresserad fröken påverkar måhända eleverna… Inga förseningsavgifter heller – Kan inte bli bättre.

 7. Träffande lista! Jag kör hårt på nummer 8, till min sambos stora förtret… 🙂

  Tur att vi inte har reservationsavgift på mitt bibliotek, däremot finns ngn maxbegränsning av antal som jag alltid lyckas komma upp i.

 8. En mil till en Shellstation!!!??? Jag börjar förstå varför du läser de böcker du läser 😉

  För punkt 10 rekommenderar jag en ordentlig ryggsäck, med höftbälte. Då kan man bära minst tre gånger så många böcker som man tror att man orkar (och det är ju rätt många). Fem böcker blir därmed en barnlek. Kompletterar du med en smartphone med nedladdade titlar, så står du aldrig boklös.

  1. Det är tufft att bo på landet för en abibliofob, men vad var det för pik? Med hundra olästa böcker står jag sällan boklös, men det är när man flyttar sig hemifrån som det kan bli problem!

 9. Jag kör som du O, en tyngre större bok hemma vid sängen och en lättare mindre i väskan.

  Min sambo tycker nog jag är konstig som kräver att ta med en bok i väskan när vi ska åka in till stan och gå på bio. Men tänk om det blir stopp i tuben och vi blir less på att prata med varandra?

Kommentarer är stängda.

Scroll to Top
%d bloggare gillar detta: