Har du läst några dansböcker?

Veckans litteraturquiz handlar om dans i böcker och jag fick 6 rätt av 8. Länge var jag säker på att jag skulle fixa alla frågor, men flytet tog slut tyvärr. Flera av de böcker det frågas om tillhör mina favoriter, men dem kan jag ju inte skriva om nu. Då får du kanske tio rätt och det vill jag inte riskera.

Jag måste ändå skriva några rader om Hannah Green, eller Joanna Greenberg som hon egentligen heter. Hennes I never promised you a rose garden var en av de starkaste läsupplevelserna under mina tonår. Den svenska titeln handlar på ett sätt om dans, men oavsett språk är det här en riktigt läsvärd bok om Deborah och hennes tid på psykiatrisk klinik. En brutal och gripande berättelse, som jag fortfarande tänker på ibland. Konstigt nog har jag inte läst något mer av Hannah Green. Kanske ska ta och göra det. Är det någon som kan tipsa?

Tillbaka till dansen då och böcker som på något sätt anknyter till det.

Jag har bara läst en bok om Barbara Nadels deckarhjälte, den bistre Çetin Ikmen, som har så många barn att han knappt kan räkna dem. Nu kommer bok nummer åtta Dans med döden. Jag har en del att läsa ikapp alltså.

När elefanterna dansar av Barbara Voors är en reseberättelse om Tanzania och en mycket läsvärd sådan måste jag säga. Ännu en bok som jag läste för e herrans massa år sedan är Matildas sista vals av Tamara McKinley som är en ganska trivsam bok om Jenny som flyttar till en fårstation och börjar läsa den gamla ägarens dagböcker.

Sedan har vi klassikern Sandor slash Ida av Sara Kadefors, som inte har dans i titeln, men desto mer i handlingen då Sandor dansar balett. Jag läste nyss Kadefors nya ungdomsbok Nyckelbarnen (recension hinner jag förhoppningsvis skriva ikväll) och den nådde tyvärr inte alls upp till de höga förväntningar jag hade efter Sandor slash Ida, som i mitt tycke är en av de bästa ungdomsböcker som har skrivits.

En dansbok jag inte läst, men gärna skulle läsa är Dancer av Colum McCann som är en fiktiv biografi om dansaren Rudolf Nureyev. En sann historia ska dock Maos sista dansare av Li Cunxin vara. Den handlar om Li som börjar dansa i Maos Kina och sedermera flyttar USA för att dansa vidare vid Houstonbaletten där hon blir stor stjärna.

Vilka dansböcker vill du tipsa om? Kanske har du läst några av dem det frågas om nedan.

6 reaktioner på ”Har du läst några dansböcker?”

  1. Jag hade bara fyra rätt. Missade en fråga också för att tiden tydligen gick ut. Tycker dock inte att det var det bästa urvalet av ”dansböcker”. Bara för att bokens titel anknyter till dans betyder det inte att det är en ”dansbok”. Dansare av Colum McCann är ju den bästa som finns, men den har du redan nämnt. Därför blir mitt tips istället Solodansaren av Edita Morris. Den handlar om en dansare från Bali som blir anklagad för att vara revolutionär och regimkritisk, trots att han bara vill dansa.

  2. Låter mig inspireras till en framtida Tematrio 🙂 Ja, visst är väl Ingen dans på rosor helt fantastisk, den lärde mig mycket om psykoser.

  3. Jag kommer ihåg att jag läste ”Ingen dans på rosor” (svensk titel) i högstadiet och tyckte om den. Tack för påminnelsen, det här är en bok som jag definitivt inte hade kommit ihåg igen om du inte skrivit om den. Undrar hur mycket bra böcker från uppväxtåren man egentligen glömt bort?

    Sandor slash Ida är riktigt bra! En av mina ungdomsfavoriter också!

  4. De rättfärdigas väg (minns inte vad den heter på engelska) är i mina ögon en av hennes bästa böcker, liksom The Monday Voices.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d