Effektiv och rolig sågning

Så var den utläst, boken med den fantastiska titeln Saker jag inte förstår och personer jag inte gillar av Lena Sundström. Titeln som är klockren och berättar precis vad boken handlar om. Lena skriver sanslöst roligt och lite lagom ironiskt om saker som hon inte förstår och som jag definitivt har svårt att greppa också. Hon är besviken på Socialdemokraterna och den bild hon har av ett parti som hon varit trogen i många år. Ett parti som istället för att värna om den lilla människan helt plötsligt genomför en massa moderata reformer och dessutom har mage att hävda att de är deras egna.

Sundström skriver om avregleringen av elmarknaden som inte ledde till något annat än fetare löner för diverse VD-gubbar och dyrare el, det lördagsöppna systembolaget som definitivt inte är bra för alla och inte heller de flestas lever, om man om man vill säkra pensionen borde ta en Harry Boy, om folkaktien Telia, fler avregleringar som ledde till rejäl valutakris, den passfria unionen som medför att passet måste visas oftare speciellt om du inte råkar se tillräckligt arisk ut och sist med inte minst Björn Rosengren, Erik Åsbrink och andra personer som hon absolut inte gillar.

Allvarliga ämnen i en trevlig, genomtänkt och rapp förpackning. Jag gillar den raljerande och ironiska tonen och Sundströms briljanta sågningar av de som förtjänar att sågas rejält. Asgarv blandas med svordomar under läsningen och jag undrar mest av allt hur det blev som det blev. Hur gick det egentligen till? Varför var det ingen som reagerade?

Nu ser jag fram emot att läsa Lena Sundströms andra böcker och hoppas på att Världens lyckligaste folk snart blir ledig på biblioteket.

Originalinlägget publicerades av Lilla O 2010-01-21

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: