En smakbit ur En av dem

Qaisar Mahmood levde sina första år i Pakistan innan hans flyttade till Sverige med sin mamma och syster, ett land där han far redan bodde och arbetade. Nu närmar sig Qaisar Mahmood femtio och någon slags kris verkar han genomgå, en kris som intensifieras då han får frågan av en man om han är från Pakistan och kommer på sig själv med att inte vilja svara ja. Egentligen har han ett ganska bra jobb på en konsultfirma, men för att kunna skriva om något ”riktigt” bestämmer han sig för att söka jobb som matbud under namnet Majid Shah. Tanken är att han ska undersöka hur det är att ha ett jobb som alla verkar tycka är hemskt och målet att han ska kunna smälta in och därmed få kontakt med de andra matbuden. Det går sådär. Däremot är det väldigt intressant att följa Mahmoods tankar kring sin själv, sina föräldrar, matbudens situation och mycket mer. Jag har lyssnat på ungefär en tredjedel och det är riktigt bra. Smakbiten kommer från sidan 54 ur boken En av dem när Mahmood gör sin provleverans och är noga med att inte bli igenkänd av någon.

Jag dubbelkollar att munskyddet verkligen täcker stora delar av ansiktet. Det känns skönt att gömma sig bakom den neddragna mössan, munskyddet och de bylsiga kläderna. Jag vill inte känna mig tvingad att ursäkta tillvaron som matbud ifall jag skulle springa på någon halvbekant.

”Hej! Nej ingen fara, det är inte alls synd om mig; jag gör inte det här för att säkra min och mina barns försörjning. Jag levererar mat till dig och andra som oss för att förstå hur livet är för dem som tvingas jobba som matbud.”

Kanske har min rädsla inför att springa in i någon bekant med att göra att vi i Sverige har nära till att identifiera oss själva utifrån yrkesidentitet. Kanske har det med samtiden att göra, men jag är övertygad om att även om mina föräldrar kände att de inte hade vidare hög status i yrkeslivet, upplevde de inte på samma sätt som jag och mina syskon att vår självkänsla definieras av vår yrkestitel.

En smakebit på en søndag är en norsk bloggaktivitet som man hittar hos Astrid Terese på bloggen Betraktninger. Tanken är att vi ska bjuda varandra på smakebitar ur böcker vi läser just nu. Dagens smakbitar hittar du här.

11 reaktioner på ”En smakbit ur En av dem”

  1. Det där har jag märkt många gånger när jag träffat nya människor. Alltså att de verkar tro att man är sitt jobb. Det tycker inte jag att jag är.

  2. Låter som en intressant bok! Just det där har jag funderat över. Fast jag upplever tvärtom. Min mamma frågar alltid ”vad jobbar hon/han med” när jag pratar om någon vän, bekant, föräldrar till barnens kompisar. Det är ofta jag inte kan svara, för jag tänker inte så mycket på det.

    1. Jag tänker sällan på det gällande människor jag känner, men ofta blir det första frågan när man träffar nya bekanta.

  3. Den här tycker jag är intressant. Jag beställer aldrig mat av matbud för jag tycker de verkar ha så hemska villkor och vill inte stötta det. Ungefär som sweat shops.

    1. Tydligen ska boken problematisera det, men än så länge funderar han mest över sin situation och kollegornas liv, jämfört med föräldrarnas. Rätt intressant.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: