En söndagssmakbit ut Blir du ledsen om jag dör?

Det var länge sedan jag deltog i utmaningen En smakebit på en søndag som norska bokbloggaren Astrid Terese på bloggen Betraktningar håller i, men idag ska ni få en smakbit från Nicolas Lunabbas Blir du ledsen om jag dör? som jag just börjat läsa. Jag lyssnade på författaren på Bokmässan och blev helt tagen. Boken handlar om hur Lunabba tar sig an en av de många unga pojkar han träffar som är på väg åt helt fel håll. Detta trots att han egentligen varken vill eller vågar. Han räddar Elijah, men boken handlar också om alla andra pojkar som det istället går illa för. En person kan och ska inte rädda alla, det ska samhället göra, men det sker inte. Lunabba beskriver unga människor som suktar efter en vuxen som bryr sig om dem. Det är sorgligt att läsa om.

Citatet jag valt handlar om första gången Nicolas träffar Elijah. Han möter en åttaåring som redan sett för mycket och upplevt för många besvikelser. Han söker sig till Nicolas för att han behöver någon som bryr sig. Citatet är hämtat från kapitel 3 då de just träffats på Malmöfestivalen, spelat basket och nu sitter och käkar vid kanalen.

När blygseln och hungern lagt sig och du vågade se mig i ögonen pratade du på. Om vilken skitskola du gick på, om vilka dina favoritspelare var, om dina drömmar om att spela i NBA. Vi satt kvar till långt efter att evenemanget stängt, sedan vinglade du iväg på din för stora cykel. Du hade hittat en människa att klamra dig fast vid. Och från och med den natten är det precis vad du har gjort. Klamrat dig fast och vägrat släppa taget.

20 reaktioner på ”En söndagssmakbit ut Blir du ledsen om jag dör?”

  1. Jag lyssnade till den här boken som Lunabba själv läser in precis när den kommit ut, varför det blev så vet jag inte, slumpen helt enkelt. Den var inte då särsklit omtalad eller eftertraktad som nu. Men jag är glad att den fått så stor uppmärksamhet och när jag såg honom på Svenska Hjältar-galan blev jag varm i hjärtat när den 2-meterlånga Elijah dök upp på scenen! Tack för smakbit

    1. Ja, självupplevt. Läser sällan sådana böcker då de ofta är rätt kasst skrivna, men Lunabba verkar vara en skicklig författare också.

    1. Han hade ett sommarprogram 2021 om jag inte minns fel. Hörde också både Nicolas och Elijah på P3 i höstas i samband med att boken släpptes.

Tyck till:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: