En av oss ljuger

En av de få rutor jag har kvar att kryssa i det bokbingo där jag tävlar med/mot mina elever är ”en bok som blivit film”. Det var därför jag valde att läsa En av oss ljuger av Karen M. McManus och märkte först efteråt att den inte alls blivit film, utan tv-serie. Ja, ja, tur att boken var bra. Jag får helt enkelt leta efter en annan bok att fylla rutan med.

En av oss ljuger börjar i klassiskt Breakfast club-manér på en kvarsittning. Det är fem personer där och de har alla tagits för att de haft med en mobiltelefon till lektionen. Telefoner som de inte sett tidigare och bestämt hävdar inte är deras. De fem representerar olika stereotyper från High Scool, vilket också det får tankarna att gå till Breakfast Club och precis som i filmen är det inte så enkelt att de är en utstött tönt, en pluggis, en sportfåne, en prinsessa och en värsting. Ja, ni känner igen dem. Bli nu inte avskräckta av den på ytan stereotypa berättelsen, för det här är en riktig underhållande bok som är väl värd att lägga några timmar på.

Vi får möta Bronwyn, studenten som lyckas med allt, Addy, som är populär och ihop med kaptenen för skolans fotbollslag, Cooper, baseballstjärnan som alla skolor vill värva, Simon, den utstötte som driver en app där hemligheter och skvaller om skolans elever läggs ut och slutligen Nate, värstingen som har en villkorlig dom efter att ha langat droger. Mitt under kvarsittningen dricker Simon en mugg vatten och får därefter en allergichock. Ingen lyckas hitta hans adrenalinspruta och även de som brukar finnas på skolsköterskans kontor är försvunna. Simon dör och de fyra andra blir självklart misstänkta för att vara inblandade i det hela. De börjar kallas The Bayview four och efter Simons begravning publiceras inlägg om deras hemligheter, vilket ger dem alla motiv att döda Simon.

Jag gillar både pusseldeckare och high school-berättelser, vilket gör att En av oss ljuger passar mig som hand i handske. Karen M. McManus skriver rappt och det är svårt att sluta läsa. Varje karaktär utvecklas under bokens gång och även om det går lite snabbt i slutet är det en bra historia. Trots att det känns onödigt med en andra bok är jag lite nyfiken på En av oss står på tur, som släpptes på svenska i april. Främst vill jag lära känna karaktärerna bättre, men jag är också nyfiken på vad Karen M. McManus ska hitta på.


Om boken

En av oss ljuger av Karen M. McManus, Albert Bonniers förlag, (2021), 380 sidor

Originaltitel: One of Us is Lying (2017)

Översättare: Jan Risheden

2 reaktioner på ”En av oss ljuger”

  1. Jag plockade upp det här tipset hos dig för ett tag sen och har nu äntligen läst den! Tack för det, den var underhållande.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: