Ruth Ozeki tilldelas Women’s Prize for Fiction

Tidigare ikväll tilldelades Ruth Ozeki Women’s Prize for Fiction för boken The Book of Form and Emptiness. Ozeki är född i USA och bor nu i Kanada. Hon är författare, filmskapare och zenbuddhistisk präst. Ruth Ozeki har tidigare skrivit bland annat En saga om tidens väsen som kom på svenska 2015 och nominerades till flera priser. Nu vinner hon alltså priset för sin tredje roman som av juryn beskrivs som en bok med fantastiska karaktärer och en annorlunda handling, där viktiga teman som sorg och förlust, att leva och växa upp med neuropsykiatiska tillstånd, men även klimatförändringar, jazz och vårt behov av att omge oss med materiella ting, får ta plats. En kombination av magisk realism och ”coming of age”.

The Book of Form and Emptiness handlar om fjortonåriga Benny Oh som börjar höra röster efter att sin fars död. Rösterna tillhör föremål i huset och när hans mamma börjar utveckla ett sjukligt samlande blir rösterna fler och högre. Benny flyr till det lokala biblioteket där han både hittar vänskap, kärlek och boken som berättar om hans liv. När Ozeki får frågan vad som inspirerat henne berättar hon att hon som barn var övertygad om att saker var tänkande varelser i alla fall till viss del och hon har alltid varit nyfiken på vad de skulle kunna säga om de kunde prata. Nu har hon låtit föremålen i Bennys hus få lov att kommunicera. Det här är en bok som beskrivs som annorlunda och fantastisk och även om jag mest tycker att den låter märklig vill jag ge den en chans.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: