Frågar åt en vän

Lydia har varit sambo med Douglas ett tag nu och han tycker verkligen att det är dags att gifta sig. Faktum är att han redan börjat planera bröllopet och har utvecklats till en groomzilla, kanske den ende jag hört talas om. Att Lydia inte alls är lika intresserad gör honom minst sagt irriterad och det som irriterar Lydia är att Douglas envisas med att blanda in sin mamma i planeringen. Det är inte det att Lydia är helt emot att gifta sig, men just nu är det lite för mycket annat som tar hennes tid. Hennes mormor har dött och en begravning ska planeras. Modern själv verkar inte ha förstått att hennes mamma är borta. I alla fall verkar hon inte riktigt sörja. Begravningsorganisationen får istället Lydia och hennes syskon ta hand om och trådarna på WhatsApp blir i det närmaste oändliga. Under tiden ligger mormors aska i en urna och morfar rymmer ständigt från sitt boende. Lydias familj tar helt enkelt mycket av hennes tid och inte blir det varken bättre eller lättare av att Douglas har riktigt svårt för dem.

Som om det inte vore nog har Lydia lyckats anställa den minst sagt hopplöse Filip som klienthandläggare på den avdelning av anstalten Vinterbo där hon är kriminalvårdsinspektör. Han ersätter Mindy som tidigare var Lydias förlängda arm, men som nu slutat och snart ska bli mamma. Nu umgås hon mer med Douglas än med Lydia, något som kan tyckas lite märkligt. För varje dag som går visar Filip mer och mer brister och lyckas göra sig ovän med såväl kollegor som de intagna.

Frågar åt en vän är Sara Molins tredje bok och jag har läst dem alla. Titeln anspelar på det som är bokens fjärde tråd efter bröllop, familj och jobbstrul. Lydia träffar nämligen ett syskonpar i en park och de hjälper henne att ta en riktigt snygg bild istället för den selfie hon försöker ta. Det börjar med ett sms som är avsett för Douglas, men som skickas fel och hamnar hos Ninos som tog och skickade bilden på Lydia. Självklart börjar de skriva till varandra och Lydia börjar hjälpa Ninos syster med studierna i litteraturhistoria. Lite krystad intrig kanske, men jag förlåter Molin för detta, då resten av den historia som hade kunnat bli väl spretig, hålls ihop på ett riktigt bra sätt. Det är rörig, men på ett trevligt och underhållande sätt. Lydias och hennes brokiga familj är lätta att tycka om. Frågar åt en vän är en charmig bok som jag verkligen rekommenderar.


Om boken

Frågar åt en vän av Sara Molin. Norstedts förlag, (2021), 302 sidor

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: