De var fem

Det var länge sedan jag läste något av Harlan Coben och ärligt talat har han aldrig varit någon favoritförfattare. Däremot har han skrivit manus till några riktigt bra tv-serier och andra som helt ärligt inte är riktigt lika bra. Till den första kategorin hör serien Vi är fem från 2016 som finns på svtplay. Det är en berättelse som utspelar sig i två tider. Dels en ödesdiger dag då Matt och hans tre vänner ger sig ut i skogen. Matts lillebror Jesse, som bara är fem år, följer efter dem och även om han brukar få vara med sin äldre bror vill Matt inte veta av honom just den här dagen. När Jesse försvinner spårlöst är det självklart så att livet förändras för såväl Matt, som för hans vänner och hans familj.

Tjugo år senare arbetar Matt som jurist, han vän Danny är polis och Slade driver ett hem för ungdomar på glid. De är fortfarande vänner efter alla dessa år. Pru, flickan Matt var kär i, flyttade senare till USA men är nu tillbaka tillsammans med sin man och sin dotter. De fyra vännerna börjar umgås igen. När Jesses DNA dyker upp på en brottsplats slungas de tillbaka till den där dagen för tjugo år sedan och självklart vill de få reda på om Jesse fortfarande lever mot alla odds.

Som alltid när det gäller Coben är trådarna många och de falska ledtrådarna likaså. Vi får följa Danny och hans kollega Ally i jakten på Jesse, men också på jakt efter den som mördat en kvinna. Kanske är det samma person, eller så har Jesses DNA hamnat på mordplatsen på något annat sätt. Parallellt med den här jakten letar Slade och Matt efter dels Jesse, men också efter någon som skadar yngre kvinnor. Självklart går de över alla gränser och det är liksom något som bara är att köpa. Spännande är det i alla fall och de tio avsnitten går snabbt att sluka.

Kanske är De var fem inte helt logisk, men skådespelarna är bra och det finns ett driv både i fallet och i deras privatliv. Kanske tycker jag mest om Danny (O-T Fagbenle) som tar över sökandet efter Jesse, ett fall som hans nu alzheimersjuka pappa var ansvarig för när pojken försvann. Även Tom Cullen som spelar Matt gör ett fint jobb, liksom fantastiska Sarah Solemani som spelar Pru. Bra som alltid är Geraldine James som spelar Matts mamma Julie. De var fem är sevärd trots en orgie av missförstånd och vändningar liksom väl många lik inte bara i garderoben.


Om serien

De var fem (2016), skapad av Harlan Coben, regisserad av Mark Tonderai

Miniserie bestående av tio avsnitt

Originaltitel: The Five

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: