Allt för dig

Josefin Schygge som tidigare skrivit lättläst för unga har nu gett ut sin första roman för vuxna på Bokförlaget Forum. Den heter Allt för dig och handlar om flera utsatta kvinnor och deras tragiska öden. Vi får omväxlande följa Malin, känd livsstilsbloggare som bor med sin familj på Visingsö och Layla som flyr från sin våldsamme man. Layla blir Fatima och hon gömmer sig tillsammans med två av sina tre barn. Äldste sonen Ali är för nära sin pappa för att Layla ska våga ta med honom av rädsla för att bli avslöjad. Hos Malin dyker en annan utsatt kvinna upp när en nära vän övertalar henne om att låta Elma bo i gårdshuset.

På ytan är Malins liv perfekt. Hon har ett vackert hus, en fantastisk och omtänksam man, två fina barn och driver dessutom den framgångsrika bloggen Malin på ön. Malin vet att hon borde vara tacksam, speciellt med tanke på saker som hänt i hennes tidigare liv. Ändå är det som att hon alltid känner sig jagad och prestationsångesten är ibland så massiv att hon inte förmår göra någonting. Det är som att hon lever för att upprätthålla den perfekta fasaden när hon egentligen bara vill ge upp och gömma sig för världen. Inte blir det bättre av att hon börjar få otrevliga kommentarer från en anonym läsare.

Allt för dig är en bok med driv som berör ett mycket viktigt ämne. Att män kontrollerar kvinnor och utsätter dem för våld är något vi talar alldeles för lite om. Ofta stannar debatten vid ett ”inte alla män” som om det vore nog, eller som om en diskussion om mäns våld mot kvinnor skulle betyda att alla män skulle behöva känna en kollektiv skuld. Så tystnar samtalet och kvar finns de kvinnor som är fast i ett destruktivt förhållande. Schygge knyter ihop alla trådar till slut och lyckas väl med att förmedla en viktig historia. Det enda jag tycker är lite ologiskt är Malins val av yrke. Nu vill jag inte spoila och inte heller vill jag påstå att vissa yrken inte är passande, men när historien utvecklas känns det ändå som ett ganska märklig val av Malin givet den situation hon befinner sig i. Ännu mer än att följa Malin tycker jag dock om att följa Layla och jag hade önskat att hon fått ta ännu mer plats. Det är dock viktigt att påpeka att båda perspektiv behövs och fyller viktiga funktioner för bokens helhet.


Om boken

Allt för dig av Josefin Schygge, Bokförlaget Forum, (2022), 433 sidor

3 reaktioner på ”Allt för dig”

      1. Ja, jag är förvånad över att hon inte uppmärksammats mera, det märks också att hon är journalist och kriminolog

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: