Herr Talman

Nooshi Dadgostar undviker alla svåra beslut, Ulf Kristersson förstår inte varför alla missförstår honom, Märta Stenevi fejkar att hon är naturmupp, Jimmie Åkesson försöker komma på vad kvinnor gillar, Nyamko Sabuni planerar nästa chockartade uttalande och Ebba Busch driver med henne om allt, Magdalena Andersson tillsätter en utredning eller två och Per Bolund vill helst av allt leka med sin My little pony. Icke att förglömma Annie, vars talfel ställer till det, som funderar över bästa drycken till måltiden bestående av den egna skon. Den senare blir kanske utsatt för den elakaste satiren när ledande svenska politiker i dockform gestaltar det politiska läget. Talmannen då? Han gör allt för att framstå som mild och nöjd, men inom honom växer ilska och frustration.

Herr Talman är en satirisk och politisk dockserie inspirerad av klassiska serier som brittiska Spitting image som sändes 1984-1996 och återupplivades 2020. Kängor utdelas åt alla politiska håll och jag fnissar en hel del. En extra dimension är att avsnitten speglar aktuella politiska förhållanden och inte sällan lyckas serieskaparna fånga politikens kärna perfekt. Extra mycket skrattar jag när Märta Stenevi döper om Per Bolund till Bärfis och startar en sekt i skogen, för att inte tala om när Jimmie Åkesson ringer till statsministern från okänt nummer och låtsas vara Putin.

Jag har sett de fyra första avsnitten som just nu finns på Svtplay och säsongen i helhet ska bli tio avsnitt. Upphovsmannen Micke Lindgren är kanske mest känd för sin delaktighet i Grotesco och det märks lite. Humorn känns liksom igen och det är verkligen inget annat än positivt. Lindgren har också varit producent för Svenska nyheter, men Herr Talman är helt klart vassare. Docksatir för vuxna lät inte alls som min kopp te, men jag gillar verkligen de snygga dockorna gjorda av Jenny Bjärkstedt. Bra politisk satir behövs alltid och kanske ännu mer under ett valår. Jag kommer utan tvekan att se kommande avsnitt och hoppas på en ny säsong i höst.


Om serien

Herr Talman, Svt, (2022), skapad av Micke Lindgren. Dockorna spelas av Louise Nordahl, Christian Åkesson, My Gudmundsdotter och Erik Broström.

Rulla till toppen
%d