The Newsreader

Om det inte vore för den fantastiske Linus Fremin hade jag kanske missat lika fantastiska tv-serien The Newsreader, men det gjorde jag som tur är inte. Ynka sex avsnitt tyvärr, men hjälp så bra!

Året är 1986, platsen är Melbourne, Australien. På en nyhetsredaktion slåss Helen Norville för att få ta plats vid nyhetsdisken, men framför allt för att bli taget på allvar. Programmet News at Six tillhör den legendariske Geoff Walters, men det är flera som vill bli hans arvtagare. Vi möter hela redaktionen och inte bara de som syns eller står bakom kameran. Det är många som behövs för att nyheterna ska nå tittarna. En stor behållning av serien är faktiskt att få återupptäcka nyhetsåret 1986, inte minst Challengerkatastrofen och Tjenobyl olyckan. Den senare skedde på min tolvårsdag, men avslöjades först några dagar senare.

En av de unga reportrarna på redaktionen som drömmer om att få synas i rutan är Dale Jennings, fantastiskt porträtterad av Sam Reid. Han blir efter en fest tillsammans med Helen och de blir ett par med stjärnglans. Under ytan är de två ganska så trasiga personer, hon med ett trauma som satt spår och ett ganska allvarligt tablettmissbruk, han en hemlighet som idag inte varit något skandalöst, men som på 80-talet inte accepterades alls. Han har haft känslor för män och det är självklart något han önskar att han slapp.

Jag är ganska överväldigad just nu måste jag erkänna. Det var nämligen länge sedan jag såg en så här bra tv-serie. Måtte det komma fler säsongen. Den här berättelsen har just börjat och jag är långt ifrån färdig med karaktärerna. Australien är ett underskattat tv-land, men faktum är att jag äskat nästan allt jag sett som producerats i landet som är mycket mer än Neighbours och Home and Away. Detta trots att det är snarare regel än undantag att att skådespelare från landet varit med i någon av dessa serier. I The Newsreader är det Stephen Peacocke som gestaltar sportankaret Rob Richards, som spelat Darryl Braxton i 667 avsnitt av Home and Away. Tummen upp för The Newsreader alltså, som finns att se på Viaplay. Missa inte.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: