Kvinnan i fönstret

Förra bokmässan hörde jag för första gången talas om A J Finns debutbok The Woman in the Window, när han deltog via länk på förlaget Harper Collins bloggmingel. Jag blev direkt sugen på att läsa, men fick inte tummen ur förrän nu i höst och då på svenska.

Boken handlar om Anna Fox som bor ensam i en lägenhet i New York och sedan en ganska lång period tillbaka helt isolerat sig. Att hon mår väldigt dåligt står klart väldigt snart och hon dricker kopiösa mängder av vin för att ens så ut med att leva det så kallade liv hon lever. För att fördriva tiden ser hon på Hitchkock-filmer och spionerar på grannarna. Det är speciellt den relativt nyinflyttade familjen Russel som tar hennes uppmärksamhet. Det är smärtsamt att läsa om Anna och ju mer jag lär känna henne, desto värre blir det.

Jag har dragit mig för att blogga om Kvinnan i fönstret för att jag inte riktigt vet vad jag ska skriva. Inledningsvis är den väldigt, väldigt bra, men ju längre det går blir handlingen bara väldigt märklig. Det är verkligen ingen dålig bok, men dels tycker jag att twisten är extremt förutsägbar medan en del annat är alldeles för osannolikt. Det finns något som tilltalar mig i A J Finns sätt att skriva och jag tycker att tempot, stämningen och språket lyfter läsningen. Det är när handlingen nästan spårar ur som jag blir skeptisk, samtidigt som jag inte kan sluta läsa. Jag är helt enkelt väldigt kluven.

 

 

4 reaktioner på ”Kvinnan i fönstret”

  1. Jag tror att jag gillade att den var så väldigt skruvad och att jag inte behövde ta den på allvar, bara hänga med och njuta. Och sen var det en bonus med både bra miljöer och bra språk, utan det hade den varit en annan dussinpsykologisk spänningsroman med en twist (jag är så trött på alla twister). + ett lagom knäppt persongalleri.

    1. Språket och miljöerna visar på kvalitet. Är också lite trött på twister och tror att jag egentligen läste den här boken för sent. Borde läst den på engelska för ett år sedan, innan den blev en snackis.

  2. Har tänkt att läsa den länge, men kanske ändå inte då. Den får nog ligga i mitt elektroniska bibliotek ett tag till.

Kommentarer är stängda.

Scroll to Top
%d bloggare gillar detta: