En söndagssmakbit ur Mocka

Just nu läser jag (bland annat) Mocka av Tatiana de Rosnay som är vår nästa bok i Kulturkollo läser. Det är en bok som jag behöver läsa i små, små portioner, då innehållet är så otroligt starkt. En trettonårig pojke blir påkörd av en smitare och hamnar i koma. Vi får följa främst hans mamma under tiden då pojken ligger på sjukhus. Sorgen är verkligen avgrundsdjup och den lilla familjen har svårt att hålla ihop. Citatet jag valt kommer från bokens inledning, när huvudpersonen Justine lämnat sjukhuset och är ensam hemma i lägenheten. En lägenhet där sonen Malcolm finns i varje vrå, trots att han ligger livlös på sjukhuset:

Min blick fastnade på Malcolms jeans som hängde på tork på elementet. Hans jeans. Hans marsvin i mitt knä. Min son mellan liv och död, hans jeans som torkade och hans marsvin som spann i mitt knä. Något ofantligt, fasansfullt växte inom mig. En känsla av att jag höll på att kvävas, av orättvisan, paniken. Tänk om Malcolm inte vaknade. Om han dog i natt. Han kunde dö och jag skulle ha kvar alla hans små saker. Jag skulle få ta hand om hans saker, hans kläder, hans tandborste, hans skolböcker, hans inlines, hans dator, hans sneakers, hans marsvin, allt det där, men inte honom. Aldrig mer honom. Leva utan honom. Leva med hans död. Svara på frågor. Säga: Jag har två barn, men min son är död. Säga: Min son är död. Säga de orden.

Tänk om ens barn skadas och ännu värre dör. En fruktansvärd upplevelse som Tatiana de Rosnay skildrar på ett sparsmakat, men brutalt sätt. Jag har ungefär halva boken kvar och läser några sidor då och då, tills jag måste ta en paus och hämta andan.

Norska bloggen Betraktninger samlar smakbitar ur böcker som läses bland bokbloggar. Du hittar fler inlägg här.

22 reaktioner på ”En söndagssmakbit ur Mocka”

    1. Måste vara det värsta som kan hända. Att köra på någon och orsaka det måste också vara fruktansvärt, men att smita …

  1. Den där boken vill jag läsa. Tatiana De Rosnay brukar skriva väldigt bra böcker, Tack för smakbiten!

  2. En bok som inte passar alla sinnesstämningar, man bör vara i balans för att orka ta till sig budskapet. Tack för smakbiten

    1. Var inte riktigt beredd på hur stark den här boken var. Läste den för att kunna diskutera, men visste egentligen inte vad den handlade om.

  3. Jag har funderingar på att läsa något av henne. Än så länge har jag bara sett filmatiseringen av Sarahs nyckel.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: