Mina svar på E

Skärmklipp 2015-09-10 13.17.13

Då var det dags för mina svar och jag kan erkänna att jag svurit lite över mig själv. Det var inte lätt det här.

1. Vem är en favoritförfattare med för- eller efternamn på E?

Maria Ernestam är en riktigt stor favorit, som jag på något konstigt sätt har tappat bort. Nu när jag blivit med katt, kanske det är dags att läsa senaste Öga för öga, tass för tass. I min absoluta favoritbok av Ernestam, Busters öron, står också ett djur i centrum, så varför inte.

2. Vilken författare med för- eller efternamn på E tycker du får på tok för lite uppmärksamhet?

Elin Boardy är en stor favorit, som jag absolut tycker får för lite uppmärksamhet. Hon har skrivit tre mycket olika böcker, men jag tycker om dem alla. Mest gripen blev jag nog av debuten Allt som återstår och Emmas öde. Har du inte läst den tycker jag att du ska göra det bums.

3. Det finns ju annan kultur än böcker. Vilka kvinna med för- eller efternamn på E vill du lyfta fram som är kulturell, men inte just författare?

Jag absolut älskar Emma Thompson. Vissa skådespelare gör samma roll om och om igen, men Thompson är alltid originell. Jag minns henne från Fortunes of war, en miniserie från 1987, där hon spelar mot dåvarande maken Kenneth Branagh, som den virriga och osäkra Maggie i fantastiska Peter´s Friends, den samlade och blyga hushållerskan i The Remains of the day, roller i filmatiseringar av Shakespeare och Austen, professor Sybil Trelawney i Harry Potter och inte minst rollen som sviken fru och syster till premiärministern i underbara Love Actually.

4. Berätta om en kvinna med för- eller efternamn på E som du beundrar. Det kan vara en känd eller okänd kvinna, död eller levande inom vilket område som helst. Motivera gärna ditt svar.

Elin Wägner var viktig under sin tid inte minst för sin delaktighet i kampen för kvinnors rättigheter. Tyvärr är hennes böcker fortfarande aktuella. Jag säger alltid att jag ska utforska både hennes författarskap och liv mer, men det blir liksom inte av. Skärpning säger jag till mig själv.

11 reaktioner på ”Mina svar på E”

  1. Emma Thompson är fantastisk, särskilt i Love Actually, kan se den filmen om och om igen mest på grund av att hon är så briljant. Älskade Ernestams ”Alltid hos dig” men har inte läst så mycket mer av henne. Kanske borde.

  2. Emma Thompson är jättebra! Maria Ernestam har jag läst en bok av och tänkt att jag ska läsa mer men det har inte blivit av. Tack för påminnelsen!

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: