Boktips till mina kära elever

Ni vet vad ni ska göra i sommar. Läs en bok. Eller två. Eller tre. Eller lyssna på minst lika många. Här kommer några boktips som jag tror passar er mina kära gymnasieungar, för ja, de ni mina ungar trots att ni är (snart) vuxna. Tror de här tipsen funkar för många andra också.

Först några slukarböcker att inleda sommaren med:

Den ökända historien om Frankie Landau-Banks av E. Lockhart utspelar sig på en internatskola, där Frankie upptäcker ett hemligt sällskap, som bara är för killar. Underhållande, men också tänkvärd.

Kanske är det allt du behöver veta av samma författare handlar om några kusiner på en ö sommaren efter en svår olycka. Riktigt bra.

Onanisterna av Patrik Lundberg är en riktigt bra bok om några kompisar hösten efter studenten. Titeln är kanske inte den smidigaste, men innehållet är riktigt bra.

Alla mina vänner är superhjältar av Andrew Kaufman, som handlar om alla superhjältar som bor i Vancouver. Huvudpersonens fru ser honom inte längre och tror att han övergivit henne, men det är hennes före detta som gjort honom osynlig. Då blir det svårt med kärlek.

Sorgligt och gripande:

Jag ger dig solen av Jandy Nelson handlar om ett tvillingpar, deras konst, en konstskola, en krokimodell och en skum skulptör. Det låter knäppt men är sjukt bra.

Vi är alla helt utom oss av Karen Joy Fowler handlar om en väldigt annorlunda familj. Innehåller en rejäl överraskning.

Wallflower av Stephen Chobsky som också blivit en riktigt bra film, handlar om Charlie under ett skolår. Innehåller såväl skratt, som gråt.

Antiloper av Ester Roxberg är en svart och sorglig bok om två vänner som snart ska ta studenten. De har varit nära hela gymnasiet, men börjar växa isär. Det är tydligt att de vill olika saker i livet.

Några ganska färska, tänkvärda, kanske lite tyngre böcker är:

Göra sig kvitt Eddy Belleguele av Édouard Louis är en självbiografisk bok om att en ganska tuff uppväxt.

Flickvännen och Den vita staden av Karolina Ramqvist. Handlar om Karin som är flickvän till en gangster i Stockholm och i första boken lever lyxliv. I fortsättningen är det inte riktigt lika roligt längre.

Det eviga folket är inte rädda av Shani Boianjiu utspelar sig i Israel och vi får följa några unga kvinnor som gör den obligatoriska militärtjänsten.

Spänning och fantasi:

Oceanen vid vägens slut av Neil Gaiman. Om en man som beger sig till sina barndomstrakter och återupplever ett fantastiskt äventyr.

Årstider av Stephen King. En gammal bok som ges ut igen med fyra berättelser från olika årstider. En av dem har blivit filmen Nyckeln till frihet.

Kyss mig först av Lottie Moggach är en riktigt spännande bok om Leila som tar över Tess liv på sociala medier, så att Tess ska kunna ta livet av sig, utan att någon får veta det. En mycket annorlunda bok.

Lotus blues av Kristina Ohlsson är en riktigt spännande thriller om advokaten Martin Benner som söks upp av brodern till en dömd och död massmördare kallad Sara Texas, som han påstår är oskyldig. Nu vill brodern att Martin hjälper honom att rentvå systern.

Kärlek och romantik:

Anna och den franska kyssen av Stephanie Perkins utspelar sig på en amerikansk internatskola i Paris. Bara en sådan sak.

Eleanor & Park av Rainbow Rowell handlar om ett udda par som träffas på en skolbuss. Riktigt bra.

 

Vill ni veta vad jag planerar att läsa i sommar kan ni klicka här.

Här finns några boktips en elev i trean fick. Och här är några en annan elev fick.

2 reaktioner på ”Boktips till mina kära elever”

  1. Så himla mycket bra tips, antecknar de jag inte läst 🙂 Måste också bara få säga att det är ännu bättre än så på filmfronten i King-boken. Också Sommardåd finns som film (som jag inte sett), och Höstgärning är förlagan till fantastiska Stand by me – bästa sommar- och uppväxtfilmen ever?

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: