Kyss mig först

moggach_kyss_mig_forst_omslag_0

Igår träffades min fina bokklubb Bokbubblarna och pratade om Kyss mig först av Lottie Moggach, en bok som beskrivs som en thriller, men som jag snarare skulle kalla för en existentialistisk roman. För visst är det spänning, men Kyss mig först har också en mer filosofisk underton som gör boken intressant.

Huvudpersonen Leila är en ensam och udda figur. När hennes mamma dör blir hon ännu ensammare och bor själv i en liten lägenhet, där en restaurangskylt döljer halva fönsterna. Moggach beskriver målande hur övergiven hon är, vilket gör att det är lätt att förstå varför sajten Red Pill lockar henne. Där blir hon någon och det gör att hon växer. På internet går det att skapa en person, en identitet som passar henne. Hon får uppmärksamhet av sajtens skapare Adrian och känner sig självklart smickrad.

Det är också via Red Pill och Adrian som hon får kontakt med Tess, en kvinna som vill ta livet av sig, men utan att såra sina närstående. Planen är att Leila ska ta över hennes liv på nätet och fortsätta kommunicera med Tess nära och kära även efter det att Tess är död. Leila lyssnar på, pratar med och ser Tess via Skype under en period, men håller sig själv anonym. Effekten av detta blir att Tess blir en levande person för henne, men ändå känner Leila inte dåligt samvete över det hon gör. Det är inte Leila som dödar Tess, hon hjälper bara till att lindra sorgen för de som blir kvar.

Vid datorn blir Leila sedan Tess och hon uppfinner ett helt nytt liv till henne i Kanada. På grund av tidsskillnaden är hon Tess på nätterna och sover bort dagarna. Det riktiga livet står på paus, när den virtuella verkligheten tar över.

Vi talade mycket om att leva sitt liv genom en dator och att det för vissa kan innebära att de får någon slags gemenskap, men att det också isolerar personer från omvärlden. Jga kan samtidigt önska att jag hade haft bloggvärlden i perioder då jag haft svårt att komma hemifrån, som när barnen var små, men att helt lämna världen, som Leila gör, är självklart inget alternativ. Även Leila tar sig ut ibland, men ganska ovilligt.

De närvarande Bokbubblarna gillade boken ganska mycket, men vi enades om att den kanske borde ha klassats som ”unga vuxna”, för att på så sätt nå en större publik. De unga läsarna kan säkert uppskatta historien om Leila och Tess och det skulle vara riktigt intressant att diskutera Kyss mig först med elever.

 

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: