Poeter att njuta av

Veckans tema på Kulturkollo är som jag nämnt tidigare Lyrik och längtan och jag tänkte bjuda på några dikter att lyssna till. Den första passar extra bra idag, då det var exakt 52 år sedan Sylvia Plath dog. Tack Helena som tipsade om den här inläsningen av Lady Lasarus, som fick mig att hitta hennes Daddy, en stark dikt med en fantastisk rytm. Jag har inte läst mycket av Plath, men de dikter jag läst bygger alla på just rytmen. Jag förstår inte alltid betydelsen av allt, inte ens av alla ord, men jag älskar ändå att läsa och ännu hellre lyssna till dem. Läraren i mig noterar också att den innehåller alla stilfigurer som finns på min lista till eleverna att leta efter. Här finns en intressant text om dikten.

Och så den här från metaforernas mästare Tomas Tranströmer, Paret. En vacker dikt om just det.

 

 

Och så en favoritsonett av Shakespeare, Sonett 131, med en av mina favoritröster Alan Rickman.

Och en fantastiskt tonsatt Sonnet 29 framförd av Rufus Wainwright

1 reaktion på ”Poeter att njuta av”

  1. Lady Lazarus är en av de vackraste dikter jag vet. Jag och två studiekamrater gjorde ett projekt runt den under en poesikurs, läste ”omlott” och vi grät alla tre under presentationen.

    Jag läste nyligen om The Bell Jar och herregud, vilken fantastisk skribent Plath var. Helt otroligt.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: