Kultur världen runt. Nästan.

världskarta1

Veckans utmaning på Kulturkollo anknyter till veckans tema som bär titeln ”Jorden runt på sju dagar”. Uppgiften är att berätta om:

en bok från en världsdel,

en film från en annan världsdel,

en TV-serie från en tredje och

musik från en fjärde världsdel.

Jag har skrivit om några favoriter från Afrika idag på Kulturkollo, så därför blir det en bok från Asien som jag lyfter fram här. Jag läste Att leva av Yu Hua i somras och tyckte mycket om den. Nattsvart, men väldigt bra. Filmen från 1994 är också mycket bra.

Men filmen jag valt ut kommer från Europa och är självklart fransk. Jag är svag för babbliga och långsamma franska filmer och Robert Guédiguian är en favoritregissör. En av de bästa filmer jag sett av honom är Marius och Jeanette, som jag såg ensam på en filmfestival en tidig söndagsmorgon för många år sedan.

TV-serien kommer från Oceanien, närmare bestämt Australien och stadsdelen St Kilda i Melbourne. Vi var där för många år sedan jag och maken och bodde på ett lite lagom flummigt backpacker-ställe. Jag önskar verkligen att jag fick tillfälle att åka dit igen. Genom TV-serien The Secret Life of Us fick jag viss längtan stillad, men det var också några år sedan.

De första två säsongerna om ett gäng unga vuxna som bor i ett lägenhetskompex i St Kilda är helt suverän. Inför tredje säsongen byttes en hel del skådespelare ut och serien tappade i kvalitet, men fram tills dess var den det bästa jag sett. Favoriten Claudia Karvan var sedan med i nästan lika lysande serien Love my way.

Och så musiken, som kommer från Nordamerika och är gjord av en favorit som jag upptäckte då jag såg Good Will Hunting, nämligen Elliott Smith, vars deppiga musik konstigt nog brukar få mig på gott humör. Lyssna bara på den här låten:

 

 

 

2 reaktioner på ”Kultur världen runt. Nästan.”

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: