En viktig bok om ADHD

coolt_med_adhd_framsida

Coolt med ADHD av Malin Roca Ahlgren och Susanne Israelsson Stenberg handlar om Alice som är 11 år och har svårt att koncentrera sig i skolan. Vi träffar henne en morgon, när hon har svårt att vakna, fastnar i tankarna hela tiden och kommer försent till skolan. Hennes mamma blir irriterad, fröken blir arg och Alice förstår inte varför de vuxna kring henne inte förstår att hon faktiskt anstränger sig.

Matteboken har hon glömt hemma och när hon får stenciler med mattetal istället tycker hon egentligen att det är ganska lätt, men tappar fokus hela tiden. Hon sparkar på bänken utan att märka det, vickar på stolen och ramlar omkull. Klasskamraterna blir störda, men Alice inser inte riktigt vad det är som går fel, eller i alla fall inte varför. Rasterna är härliga, men matte och svenska är pest och pina.

Coolt med ADHD är en informativ bok och viktig på många sätt. Jag reagerar dock på att den har så mycket av informationsbroschyr över sig. Historien om Alice är tydlig och det är lätt att se hur hennes svårigheter ställer till det i vardagen, men det är mer en faktabok än en skönlitterär berättelse. Jag hade önskat att Alice fick bli mer än sin diagnos, men inser samtidigt varför boken är utformad som den är. Då den vänder sig till barn, kanske allra mest till de som själva har ADHD, eller känner någon som har det, är det viktigt att informera och tydliggöra. Jag önskar dock att det titeln säger, att det faktiskt kan vara coolt med ADHD, lyftes fram mer. Kanske görs det i framtida böcker om Alice. Jag vill ha en hjältinna med ADHD och tror att Alice skulle vara perfekt i den rollen. Jag önskar mig också en lärare i teoretiska ämnen som faktiskt förstår lite och kan sätta sig in i Alice situation. Nu blir det väldigt förenklat och svartvitt, vilket också säkerligen handlar om målgruppen och syftet med boken.

Bra, informativ, men lite tråkig är mitt betyg. För grabbarna O var det dock viktigt att få en förklaring till att vissa klasskamrater har svårare än andra att sitta still, trots att jag bara vet att en av dem har konstaterad ADHD. Extra plus för fantastiska illustrationer.

2 reaktioner på ”En viktig bok om ADHD”

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: