Mystiska Milla växer

7400125654_bc2975d44d_z

Jag gillade inte det lilla spöket Milla så mycket när vi läste vår första bok om henne jag och grabbarna O. Eller jag gillade väl henne, men hade svårt för sättet Unni Lindell hade skrivit om henne. När det gäller högläsningsböcker är det dock lyssnarna som bestämmer (nästan alltid i alla fall) och därför har vi fortsatt läsa böckerna i serien.

Nu har vi just läst ut Mystiska Milla och frihetsgudinnans hemlighet, där den femte sanningen avslöjas. Boken utspelar sig självklart i New York, men också i Washington, där en stor spökkonferens äger rum. De amerikanska spökena som Milla träffar är Martin Luther King, Michael Jackson, Benjamin Franklin, Abraham Lincoln och John F Kennedy. Den som guidar henne från Spanien till USA är självklart Christofer Columbus. Vi fick också lära oss i bok fyra att moln är djurspöken och några sådana finns också med.

Hector Mysac åker till New York med fru Vampe, sonen Pinneus och fru Vampes systerdotter Gwenny Rosenblad. Hunden Grymma Gräll är självklart med också. Runt sällskapet smyger en dam med vit kappa. Det är Pinneus försvunna mamma Milena Mysac, vars kappa faktiskt består av Millas försvunna mamma Mylla.

Det är en helt ny värld som Unni Lindell målar upp och den blir mer och mer fascinerande. Vi får lära oss att småspöke, som Milla, ännu inte har varit människor, medan stora spöken levt ett liv redan. Det finns många kända människor, nu spöken, att prata om och berättelsen är både rolig och spännande. Namnen är galna och vi fnittrar en hel del under läsningen. Fredrik Skavlans fina illustrationer gör upplevelsen ännu bättre.

Mystiska Milla och frihetsgudinnans hemlighet är den senaste boken som kommit ut i serien, men vi hoppas verkligen att det inte är den sista. Vi vill veta mer sanningar och träffa fler spöken. Varför inte en tur till Sverige, eller Tyskland, eller Finland. Vi vill träffa spökena Astrid och Tove och det hemska gobelängspöket Adolf. Alla elaka människor blir nämligen minst lika elaka gobelängspöken.

Nu är vi nyfikna på två saker. Dels undrar vi när nästa bok om Milla kommer och så vill vi veta varför varje kapitel inleds med ett ”snurrigt streck”. Vad symboliserar det egentligen?

4 reaktioner på ”Mystiska Milla växer”

  1. Mina barnbarn (och jag) väntar också på fortsättning. De för att Milla är lite olika övriga böcker och jag för att de skall få öva sin svenska vilket är svårt i vår del av Finland.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: